Sorodne objave

 

Ob štirinajsti obletnici ene najhujših nesreč v zgodovini slovenskega gorskega reševanja je bil danes, 10. junija 2011, spominski pohod na Okrešelj. Pohod sta organizirali Gorska reševalna zveza in Policija v spomin na tragično nesrečo, ki se je zgodila v pogorju Savinjskih Alp.

10. junija 1997 je na območju Okrešlja potekala vaja stenskega reševanja pripadnikov Gorske reševalne službe, v kateri je sodeloval tudi policijski helikopter. Po spletu nesrečnih okoliščin je med vajo prišlo do hude nesreče. Medtem ko so dva reševalca z vitlom dvigovali v helikopter, je med sidriščem in helikopterjem ostala povezava. S sidrišča je potegnilo vseh pet reševalcev, ki so padli v globino.

V nesreči se je smrtno ponesrečilo pet izkušenih gorskih reševalcev: Mitja Brajnik, Luka Karničar, dr. Jani Kokalj, Rado Markič in Boris Mlekuž. Imeli so veliko znanja, izkušenj in poguma, a tistega dne tudi to ni bilo dovolj. Stena je v trenutku vzela življenje petih mož, očetov, prizadevnih delavce in dobrih ljudi.

Nesreča pod Tursko goro in izguba sodelavca Mitje Brajnika je za vedno zaznamovala tudi slovensko policijo. Že istega leta so se člani takratnega strokovnega kolegija direktorja uprave policije odločili, da v spomin na tragično preminule gorske reševalce, med katerimi je bil tudi tedanji načelnik inšpektorata policije na UNZ Kranj Mitja Brajnik, vsako leto obiščejo ta kraj in položijo venec.

gdp Kralj

Venec sta na spominsko obeležje položila generalni direktor policije Janko Goršek ter predstavnik Letalske policijske enote in vodja gorske policijske enote Robert Kralj.

orkesterSlovesnost so pospremili zvoki žalostink kvarteta trobil Policijskega orkestra.

 Še rož'ce so žalovale (mp3)  

Kje so tiste stezice (mp3)  


"Nesreča je zarezala globoko brazgotino v srcih vseh, ki so se takrat ukvarjali z reševanjem v gorah, ne glede na to, ali je šlo za profesionalne službe ali za prostovoljce. /…/ Nesreča nam je lahko v opomin in obveza za še boljše delo, da bomo lahko z znanjem, izkušnjami in z ustrezno opremo pomagali ljudem, ko bo šlo za njihovo življenje. A to ni vse. Potrebni so pogum in lastnosti posameznikov, kot so bili Brajnik, Karničar, Kokal, Markič in Mlekuž," je v svojem nagovoru poudaril vodja Sektorja splošne policije na Generalni policijski upravi Janez Ogulin.

govor

Zvočni posnetek nagovora Janeza Ogulina (mp3)  

obelezje Gorsko reševanje predstavlja eno najbolj nevarnih oblik reševanj, ki običajno potekajo ob zelo neugodnih vremenskih razmerah. Tako se gorski reševalci pri reševanju drugih močno izpostavljajo nevarnostim. Prav zaradi ekstremnih razmer pri reševanju, ki zahteva dobro opremljenost in vrhunsko usposobljenost, je pomembno, da se vsi tisti, ki se vključujejo v reševanje, dobro usposobijo za tako naporno in odgovorno delo. Tudi nesreča, ki se je pripetila pod Tursko goro, je bila namenjena temu. Žal se je končala tragično.