Sorodne objave

Muzejska dejavnost 12. oktober 2021
 

V zahvalo delavcem Vadbenega centra Gotenica za njihov prispevek k uspešnemu zavarovanju osamosvojitvenih procesov in aktivnosti v vojni za Slovenijo smo danes, 15. junija 2011, v Gotenici odkrili spominsko obeležje. 

IMG 9259

Odkritja spominskega obeležja so se udeležili generalni direktor policije Janko Goršek, direktor Policijske akademije Anton Vozelj, župan Občine Kočevje dr. Vladimir Prebilič, člani Policijskih veteranskih društev Sever Ljubljana in Sever Specialna enota ter nekdanji slovenski predsednik Milan Kučan.

IMG 9264

Kot je ob tem povedal generalni direktor policije Janko Goršek, je prav, da cenimo uspehe preteklega obdobja, saj jih premoremo toliko, da se na sicer kratko a burno slovensko zgodovino lahko ozremo s ponosom. "V posebno veselje mi je, da je eden izmed ponosov naše mlade države tudi njena policija. Odločni goteniški 'ne' razorožitvi teritorialne obrambe je nepovratno zagnal kolesje demokratizacije Slovenije. S taktično premestitvijo orožja v skrivna skladišča, z uspešnim fizičnim varovanjem skritih lokacij in nenazadnje s tesnim sodelovanjem civilnega prebivalstva smo uspeli ohraniti edina sredstva, brez katerih si v tistih okoliščinah in ob tistem razmerju moči ne bi mogli tlakovati poti v samostojnost," je še dodal generalni direktor policije.

IMG 9303

Spravljeno orožje, razstrelivo in opremo smo še pred junijem 1991 po skrivnih poteh razdelili enotam teritorialne obrambe po vsej Sloveniji. V Gotenici so našli varno skrivališče tudi pripadniki takratne Letalske enote milice z vsemi petimi helikopterji. Junija 1991 je bil iz Beograda v Gotenico pripeljan tudi filmski arhiv Slovenije. Delavci centra so ga spravili v podzemno zaklonišče in tako Sloveniji zagotovili trajni zgodovinski vir o razvoju slovenskega filma. Prve dni vojne pa je Gotenica skrbela tudi za prehrano prve generacije slovenskih vojakov, ki so bili nastanjeni na Medvednjaku.

IMG 9304

 "Odkritje spominskega obeležja predstavlja zahvalo delavcem Vadbeno-oskrbnega centra Gotenica, ki so prispevali k uspešnemu zavarovanju osamosvojitvenih procesov in z aktivnostmi v vojni za Slovenijo leta 1991 pripomogli, da danes živimo v demokratični in varni državi," je poudaril Goršek. 87 posameznikov je zato ob tej priložnosti prejelo tudi posebna priznanja. "Upam, da bomo s tem skromnim spominskim znakom lahko vsaj za kratek trenutek izrazili vse dolžno spoštovanje do vašega dela med osamosvojitveno vojno," je še dodal generalni direktor policije in se prejemnikom v imenu celotne policije zahvalil za njihova pogumna dejanja.