Sorodne objave

 

Generalni direktor policije Janko Goršek in hrvaški direktor policije Oliver Grbić sta se danes, 7. julija 2011, srečala na Krku. Šefa policij sta se strinjala, da je vse nared za uspešno delo obeh policij med turistično sezono.

P7075426

Skupaj s sodelavci sta pregledala in potrdila že tradicionalne dogovore o sodelovanju mejnih policij obeh držav med turistično sezono, kot so medsebojno obveščanje o povečanem prometu, odpiranje dodatnih stez na mejnih prehodih in zagotovitev stalne dosegljivosti oziroma pretoka informacij na vseh ravneh policijskega sodelovanja.

Policiji sta se dogovorili za tesno sodelovanje tudi v primeru medbolnišničnih letov med obema državama, ki jih izvaja Letalska policijska enota, in o zakonsko dopustnih poenostavitvah postopkov prehoda meje v primeru medicinskih letov. Prvič letos bo slovenska policija na območje dveh hrvaških policijskih uprav Istra in Primorsko-Goranska napotila tudi dva slovenska policista. Policista bosta v pomoč slovenskim turistom, ki v teh delih Hrvaške pogosto preživljajo svoj dopust. V minulem letu naj bi namreč samo na območju teh dveh uprav dopustovalo več kot 680.000 Slovencev.

Slovenska in hrvaška policija odlično sodelujeta tudi na drugih področjih. Kriminalistični policiji obeh držav se lahko pohvalita s kar nekaj uspešnimi skupnimi akcijami v minulem obdobju, povezanimi s problematiko tihotapljenja prepovedanih drog. Podobno intenzivno poteka sodelovanje tudi na drugih področjih. Zaradi povečevanja nedovoljenih migracij na meji s Hrvaško sta se v okviru današnjega srečanja šefa policij dogovorila tudi za izmenjavo podatkov, koordinacijo informacij in s to problematiko povezanih aktivnosti. Septembra pa se bodo sestali tudi strokovnjaki obeh držav, ki delujejo na področju nedovoljenih migracij. 

Odraz dobrega sodelovanja je tudi napotitev skupnega slovensko-avstrijsko-hrvaškega policijskega atašeja v Italiji, Romana Čoha, ki je v začetku maja v Rimu začel z delom in je v okviru srečanja že predstavil prve rezultate.

P7075428

Šefa slovenske in hrvaške policije sta se ob zaključku srečanja strinjala, da je vzpostavljeno sodelovanje med obema policijama zgledno, saj sta policiji strokovno raven sodelovanja nadgradili tudi s prijateljskim odnosom.