Sorodne objave

 

Pripadniki Gorske policijske enote gornike na planinskih poteh seznanjajo z nevarnostmi v gorah poleti in svetujejo glede primerne opreme. Tudi ta vikend jih boste lahko srečali, in sicer vsi tisti, ki se boste odpravili na Zadnjico, Dolič, Prehodavci ali Vrata, Triglav.

IMG_8605

Za zagotavljanje čim večje varnosti obiskovalcev gora policija že več let izvaja preventivne aktivnosti. Vsako leto pred začetkom poletne turistične sezone namreč gorski policisti skupaj z pripadniki Gorske reševalne zveze Slovenije pripravijo načrt aktivnosti, ki se izvajajo vse do konca poletja. Policijske patrulje tako posebno pozornost namenjajo opremi in psihofizičnemu stanju obiskovalcev gora ter primernosti izbire planinske ture.

Sicer policisti obiskovalce gora najpogosteje seznanjajo z nevarnostmi v gorah poleti in jim svetujejo, kako naj bodo pravilno opremljeni in obuti, kako naj se varno gibajo, opozarjajo pa jih tudi, naj pri izbiri poti in cilja upoštevajo svojo telesno pripravljenost, opremljenost in vremenske razmere.

preventRavno slednje se v Alpah hitro spreminjajo, še posebej avgusta. Zato je poleg osnovne opreme - tj. visokih čevljev in poleti lahkih oblačil - v nahrbtniku potrebno imeti tudi kapo in rokavice, dolge hlače in pulover. Kajti naši hribi so že tako visoki, da so vreme lahko spremeni v dveh urah in pomanjkljiva oz. temu neprimerna oprema lahko privede do podhladitev. Za težje, zavarovane plezalne poti, je obvezno imeti varovalni pas s samovarovalnim kompletom. Na vseh bolj izpostavljenih planinskih poteh pa je več kot priporočljiva alpinistična čelada. Veliko je namreč padajočega kamenja, ki se samodejno kruši. Čelada pri tem lahko prepreči težjo poškodbo in celo reši življenje.

IMG 8696

Nepripravljenost, neprimerna oprema, pomanjkanje znanja in nepoznavanje nevarnosti ter velike ambicije gornikov je kombinacija, ki lahko hitro privede do nesreče. Zato policisti na podlagi lastnih izkušenj skupaj s pripadniki Gorske reševalne zveze Slovenije svetujemo in opozarjamo obiskovalce gora, da največ za varnost v gorah naredi vsak posameznik sam. S svojo psihično in fizično pripravljenostjo, pravilni izbiri ture in primerno opremo, ki jo je ne samo potrebno imeti, ampak tudi znati uporabljati. Z vsem tem boste naredili veliko.


Zaradi avgustovske vročine so možne tudi popoldanske nevihte, ki so združene s strelami. Ob trenutkih poslabšanega vremena svetujemo, da se tura prekine in se čimprej vrne do najbližje planinske postojanke ali v dolino. Če pa nas nevihta zajame, pa se umaknemo iz gorskih grebenov, po možnosti poiščemo previsno zavetje in izklopimo mobilni telefon. Pri načrtovanju avgustovskih tur ne pozabite tudi na to, da je svetel del dneva že krajši. Naj vas mrak oz. tema ob povratku v dolino ne prehitita.

Vsak pohodnik naj gore ne podcenjuje. Jemlje naj jih resno in z vso spoštljivostjo. Prav tako naj ima vedno v mislih, da se tura na konča na vrhu, ampak v dolini.

**********

Pripadniki gorske enote policije, ki je organizirana v okviru Posebne policijske enote, sodelujejo v policijskih nalogah na zahtevnih območjih, kot je visokogorje in težko dostopen teren, in sicer pri preiskovanju kaznivih dejanj, vzdrževanju javnega reda in miru, iskanju pogrešanih oseb, ugotavljanju kršitev vožnje z vozili v naravnem okolju. Da tega dela ne zna in ne more opravljati kdorkoli, zgovorno govori podatek, da šteje ta enota 40 pripadnikov, usposobljenih za najbolj zahtevne naloge, vključno z delom s helikopterjem. Sodelujejo tudi v ekipah za reševanje v gorah na klasičen način. Enoto vodi Robert Kralj.

pomoc

Gorski policisti so na dnevni pripravljenosti, podnevi in ponoči, zavedajoč se, da so z vsakim odhodom v visokogorje in na zahtevno območje v nevarnosti tudi njihova življenja.

************

Organizirano dežurstvo reševalne ekipe za helikoptersko reševanje v gorah poteka od 3. junija 2011. In sicer junija in septembra ob petkih, sobotah in nedeljah, v juliju in avgustu pa tudi preostale dneve v tednu. (Več …

IMG 2097