Sorodne objave

 

Vodstvo policije je danes, 1. septembra, ob prvem šolskem dnevu obiskalo osnovni šoli v Ljubljani in Celju ter pospremilo osnovnošolce na varno pot v novo šolsko leto.

P1050686-1
Foto: Monika Oštir (Radio Fantasy)

Otroci so se s šefom slovenske policije ponosno sprehodili čez prehod za pešce.


Generalni direktor policije Janko Goršek in direktor Policijske uprave Celje mag. Karol Turk sta obiskala osnovnošolce II. Osnovne šole Celje, ki jo obiskuje okoli 440 učencev. Letos imajo kar 54 prvošolčkov. Celjske učence je pozdravila tudi vrhunska športnica, zaposlena v policiji, judoistka Petra Nareks.

P1050690-1 Foto: Monika Oštir (Radio Fantasy)

Celjske osnovnošolce sta čez prehod za pešce varno popeljala tudi direktor Policijske uprave Celje mag. Karol Turk in judoistka Petra Nareks.


Kot je dejal generalni direktor policije Janko Goršek, je septembra ena najpomembnejših nalog policije zagotavljati varnost otrok v prometu. "Zato nas boste v teh dneh pogosto srečevali ob šolah in šolskih poteh, kjer bomo skrbeli za umirjanje prometa. Žal pa policisti ne moremo biti ves čas prisotni na vseh kritičnih točkah, zato je izjemno pomembno, da poskrbimo za učinkovito preventivo, še preden se otroci podajo na šolske poti."

V okolici šol bodo policisti v prvih šolskih dneh izvajali poostren nadzor prometa, še posebej med prihodom učencev v šolo in odhodom domov. Preverjali bodo varno hojo otrok in prečkanje ceste, opremljenost prvošolčkov z rumenimi ruticami in odsevnimi telesi za večjo varnost ob zmanjšani vidljivosti, brezhibnost koles, koles s pomožnim motorjem in koles z motorjem. Redno bodo preverjali tudi pravilno uporabo varnostne čelade. Policisti v začetku šolskega leta poostreno nadzirajo tudi tehnično brezhibnost vozil za prevoze otrok ter uporabo varnostnih pasov in dodatne opreme za privezovanje otrok v vozilih, s katerimi starši vozijo otroke v šolo.


Pri tem je Goršek pohvalil sodelovanje tudi z drugimi pristojnimi institucijami, kot so šolsko in prometno ministrstvo, javna agencija za varnost prometa, združenje šoferjev in avtomehanikov Slovenije itd. Poudaril pa je tudi izjemno pomembno vlogo, ki jo imajo pri prometni vzgoji starši in učitelji. "Predvsem starši s svojim vedenjem otrokom vsak dan znova sporočamo, kaj je prav in kaj ne. Učitelji jih o varnosti cestnega prometa učijo pri pouku. Policisti pa jih takole, z obiski na šolah, poskušamo na prijazen način opozoriti na nevarnosti, ki prežijo nanje," je še dodal Goršek.

Vodja policijskega okoliša Policijske postaje Celje Mitja Tavčar je celjske osnovnošolce povprašal po znanju iz cestnoprometnih pravil. Na veliko presenečenje vodstva policije, so mnogi otroci že zelo dobro poznali številne predpise, policistu Tavčarju pa so z veseljem pojasnili tudi, kako je treba pravilno prečkati cesto.

IMG 0015

Namestnica generalnega direktorja policije mag. Tatjana Bobnar in direktor Policijske uprave Ljubljana mag. Stanislav Vrečar pa sta se mudila v Osnovni šoli Bičevje v Ljubljani, ki jo obiskuje 400 učencev, v prvi razred pa se letos podaja 46 malčkov in malčic. Bobnarjeva in Vrečar sta obiskala učence dveh 4. razredov, pridružil se jima je tudi vrhunski športnik, zaposlen v policiji, plavalec Peter Mankoč.

IMG 9918

Otroci so naša prva in skupna skrb, pri učenju o varnosti in odraščanju nasploh malčki potrebujejo pozornost in pomoč odraslih. "Vloga, ki jo imate učitelji pri vzgoji otrok, je izjemna. Sami veste, da je biti otrok včasih zelo težko. Veliko pričakujemo in zahtevamo od njih, pravil pa je toliko, da za otroke predstavljajo že pravo breme. Zato je izjemno pomembno, da jih počasi a učinkovito, vsak dan znova, učimo pravilnega ravnanja, ne le pri pouku, temveč tudi s svojim zgledom," je dejala Bobnarjeva.

IMG_0024

IMG_0032


Inšpektor iz Oddelka za cestni promet v Policijski upravi Ljubljana Refik Hodžič je otrokom pojasnil, kako uporabljati odsevnike za večjo vidnost v prometu, nato pa jih je vodstvo policije razdelilo med učence.


Poznavanje cestnoprometnih predpisov so preverjali tudi v OŠ Bičevje, kjer so se otroci odlično odrezali. Na vprašanja namestnice generalnega direktorja policije so odgovarjali kot iz topa. "No, danes vas nismo obiskali le zato, da bi preverjali vaše znanje, temveč predvsem zato, da vam sporočimo, da smo policisti vaši prijatelji. Tu smo, da vam pomagamo, ko potrebujete našo pomoč. Tu smo tudi zato, da vas opozorimo, ko ne upoštevate prometnih pravil," je dejala z nasmehom, "pa ne, ker bi vas hoteli grajati, ampak zato, ker vam želimo dobro,'' je še dodala Bobnarjeva.

IMG_0010

Otroci so bili nad obiskom plavalca Petra Mankoča v svoji šoli naravnost navdušeni.

Otroci sodijo med najranljivejše skupine udeležencev v cestnem prometu, saj se še ne zavedajo vseh potencialnih nevarnosti na poti v šolo in iz nje. Cestni promet doživljajo drugače kot odrasli, prometne predpise si razlagajo po svoje, mnogi pa tudi še ne znajo samostojno oceniti nevarnosti na cesti. Ker so otroci v prometu nepredvidljivi, moramo biti nanje vozniki izjemno pozorni, še posebej v bližini vrtcev in šol. Previdna in strpna vožnja pa bi morala biti vrednota, ki jo negujemo skozi vse leto, ne le v prvih šolskih dneh!


Varno na poti v šolo in domov

Pobarvanka "Varno na poti v šolo in domov" 


Preberite tudi:

Le skupaj lahko poskrbimo za varno pot otrok v šolo - informacija z novinarske konference (30. avgust 2011)