Sorodne objave

 

Pred hangarjem Letalske policijske enote v Zgornjem Brniku smo danes, 16. julija 2009, predstavili helikopterski nadzor prometa iz zraka.

Za zagotavljanje varnosti v cestnem prometu policisti nadziramo promet in odkrivamo kršitelje ter v okviru svojih pristojnosti zagotavljamo čim večjo pretočnost prometa. Pri tem si pomagamo tudi s policijskimi helikopterji, ki omogočajo hiter prihod na kraj dogodka in celosten pogled na dogajanje na cesti.

IMG 9807 P7150032a

"Letalska enota policije ima za svoje delo na voljo šest helikopterjev. Za nadzor prometa iz zraka uporabljamo dva manjša helikopterja, ki zagotavljata posebej dober pregled iz kabine, opremljena pa sta tudi z videonadzornim sistemom. Ta omogoča posredovanje slike v operativni štab in zapis posnetka na elektronski medij. V uporabi sta še dva srednje velika helikopterja, ki sta tehnološko naprednejša, saj imata bolj izpopolnjen videonadzorni sistem, sistem za prenos slike pa je digitaliziran, zato je prenos slike boljši, posnetki pa bolj kakovostni. Takšen sistem omogoča tudi sprejem slike na začasni lokaciji, zato uporaba fiksnih sprejemnikov ni potrebna," je pojasnil vodja pilotov Letalske policijske enote Damijan Bregar.

IMG 9630

Vodja pilotov Letalske policijske enote Damijan Bregar


Zvočni posnetek izjave Damijana Bregarja (mp3) 


Dosedanja praksa je pokazala mnogostransko uporabnost policijskega helikopterja pri delu policije, reševalnih in drugih organizacij. Manevrske sposobnosti helikopterja omogočajo hiter in neposreden dostop na kraj dogajanja, prevoz ljudi, opreme, pregled nad prostorom itd.

Helikopterji so postali nenadomestljivi pri urejanju in nadzorovanju cestnega prometa, zasledovanju storilcev kaznivih dejanj, nadzoru državne meje in reševanju ob naravnih nesrečah in nesrečah v gorah, pri prevozu dojenčkov v inkubatorjih, hudo bolnih in poškodovanih, pri odkrivanju in gašenju požarov na prostem idr.

IMG 9489

IMG 9523

IMG 9516

Letalska policijska enota vsako leto opravi približno 2000 ur letenja s helikopterji, večino pri izvajanju policijskih nalog in nalog v sistemu zaščite in reševanja.

IMG 9794

IMG 9788

Nadzor prometa iz zraka policisti opravljajo vse leto, med turistično sezono pa se intenzivnost dela še poveča. Helikopter se pri nadzoru prometa uporablja predvsem ob pričakovanih zgostitvah prometa in nadzorih enoslednih motornih vozil. Pri tem sodeluje tudi t. i. policist-observer - to je usposobljen policist, ki je za "observerja" opravil poseben izpit. Kot je pojasnil Matjaž Leskovar iz Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi, je "mogoče marsikaj videti že na daleč, saj ima 'policist-observer' pri sebi fotoaparat, kamero ali daljnogled. Ves čas sodelujeta s pilotom, ki se lahko po potrebi približa kraju dogodka."

IMG 9623

Matjaž Leskovar iz Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi


Zvočni posnetek izjave Matjaža Leskovarjaa Leskovarja (mp3) 


Leskovar je podal tudi nekaj nasvetov za varno udeležbo v prometu med turistično sezono:

  • zaradi možnih zastojev zaradi gostote prometa, prometnih nesreč, delovišč na cestah in cestninskih postajah ipd. spremljajte prometne informacije in se, če je le možno, odpravite na pot takrat, ko na cestah ni zastojev,
  • če se zastoju ne morete izogniti, ostanite strpni,
  • pred vožnjo preverite tehnično brezhibnost vozil,
  • na pot se odpravite spočiti in v ustreznem psihofizičnem stanju, saj alkohol, mamila, zdravila in druge psihoaktivne snovi ter utrujenost vplivajo na varno in zanesljivo udeležbo v cestnem prometu,
  • za voznike in potnike je obvezna uporaba varnostnih pasov,
  • prilagodite hitrost vožnje veljavnim omejitvam ter znanju, izkušnjam in razmeram na cesti primerno,
  • za voznike motornih koles in koles z motorjev je obvezna uporaba zaščitne čelade,
  • odstranite prtljago z zadnjih polic, saj bi pri nenadnem zaviranju lahko povzročila poškodbe voznika in potnikov,
  • ustrezno zavarujte domače živali, ki se prevažajo v avtomobilu,
  • ob okvari vozilo ustrezno označite z varnostnimi utripalkami ali varnostnim trikotnikom; uporabite odsevni brezrokavnik.


Policija opozarja:
Ob zastoju oz. ustavitvi vozil na avtocestah ali hitrih cestah je treba vozilo ustaviti tako, da omogočimo neoviran prehod intervencijskih vozil na kraj dogodka. Prepovedano je ustavljanje in vožnja po odstavnem pasu ter hoja po avtocesti.

Vse udeležence v cestnem prometu pozivamo, naj v prometu ravnajo strpno, preudarno in odgovorno - zaradi lastne varnosti in varnosti drugih!


Poletje na slovenskih cestah

Letalska policijska enota

Strpno in previdno med zastoji

Varno poletje na slovenskih cestah