Sorodne objave

 

V Dolgi vasi so se danes, 16. novembra, sestali šefi slovenske, avstrijske, madžarske in hrvaške policije, ki so razpravljali o aktualnih odprtih temah na področju notranjih zadev in o nadaljnjem čezmejnem sodelovanju, obeležili pa so tudi začetek sodelovanja hrvaške policije pri delu centra.

govor

V okviru bilateralnih srečanj so delegacije govorile o sodelovanju pri preprečevanju nezakonitih migracij, ki so trenutno v porastu v vseh štirih državah, kot tudi o skupnih projektih na področju preprečevanja organizirane kriminalitete in s tem vzdrževanja visokih standardov notranje varnosti držav.

skupna

Poleg generalnega direktorja slovenske policije Janka Gorška so se srečanja v Centru za sodelovanje varnostnih organov v Dolgi vasi udeležili še namestnik glavnega ravnatelja hrvaške policije Dražen Vitez, visoki komisar madžarske državne policije dr. József Hatala in avstrijski generalni direktor za javno varnost dr. Herbert Anderl.

Center za sodelovanje varnostnih organov v Dolgi vasi je nastal kot rezultat dobrega sodelovanja med slovensko, avstrijsko in madžarsko policijo. Uradna otvoritev centra je bila 2. junija 2008. Najprej so v centru delovali le slovenski in madžarski policisti, v aprilu 2009 so se jim pridružili še avstrijski kolegi, letos pa tudi hrvaški. Hrvaški policisti so se delu v centru pridružili na podlagi sporazuma med vladami Slovenije, Avstrije in Madžarske o delovanju centra, ki je bil podpisan 8. novembra 2007, z delom pa so začeli 26. septembra 2011. Pristop Hrvaške k delovanju centra je izjemnega pomena za vse štiri države.

notranji prostor

Naloga centra je spodbujati in krepiti čezmejno policijsko sodelovanje, zagotavljati podporo pri ohranjanju javnega reda in varnosti ter pri preprečevanju čezmejne kriminalitete in nezakonitih migracij ter krepiti sodelovanje in izmenjavo operativnih informacij z drugimi centri za sodelovanje varnostnih organov, ki jih ustanovijo države članice EU.

glasba

Izkušnje z vzpostavitvijo mednarodnega centra v Vratih Megvarje kot tudi v Dolgi vasi kažejo, da je takšna oblika policijskega sodelovanja zelo dobra, njeni dosežki pa več kot odlični. S  tema centroma smo uspešno preprečili nastanek morebitnega varnostnega deficita ob ukinitvi mejne kontrole na notranjih mejah. ''S pridružitvijo hrvaških kolegov bo to sodelovanje še bolj razširjeno in bolj intenzivno. Nenazadnje je sodelovanje med policijami v varnostnem interesu celotne regije, ne le posameznih držav, zato sta skrb in odgovornost za dobrobit prebivalcev upravičeno na vseh nas,'' je še dodal Goršek, ki je hrvaškim policistom izrekel dobrodošlico.

gorsek

Kot je ob krajši slovesnosti dejal Goršek, je mednarodno policijsko sodelovanje danes postalo nuja. ''Hitra izmenjava točnih informacij že dolgo velja za eno od najučinkovitejših orodji za dobro operativno delo. Preprečevanje ilegalnih migracij, odkrivanje ponarejenih dokumentov, preprečevanje in odkrivanje tihotapljenja in drugih oblik kriminalitete je lahko uspešno le, če dolgoročno krepimo čezmejno sodelovanje policij in med seboj delimo dragocene operativne izkušnje. Skupen delovni prostor takšno obliko dela le še dodatno krepi, saj poleg izmenjave izkušenj omogoča predvsem neposredno komunikacijo med pristojnimi, s tem pa tudi dobro informiranost policij sosednjih držav, hitro obveščanje, zakonito ukrepanje, pa tudi zmanjšanje morebitnih zlorab pri posegu v človekove pravice in svoboščine.''

skupinska

Namestnik glavnega ravnatelja hrvaške policije Dražen Vitez je pohvalil dosedanje sodelovanje s slovensko, avstrijsko in madžarsko policijo in izpostavil tudi nekatere že utečene skupne projekte, kot so napotitev skupnega časnika za zvezo, intenzivno sodelovanje med turistično sezono in še več. Kot je poudaril, bo sodelovanje med policijami v centru v Dolgi vasi dobra izkušnja tudi za obveznosti, ki jih bo Hrvaška sprejela ob vstopu v Evropsko unijo. "Hrvaška si je kot enega od ciljev postavila vstop v schengensko območje dve leti po vstopu v EU, s čimer bo hrvaška policija sprejela odgovornost varovanja druge najdaljše zunanje meje EU. Sodelovanje pri delu centra v Dolgi vasi, izmenjava izkušenj in znanja s kolegi iz držav članic Schengna in doseganja schengenskih standardov skozi skupno delo nam bodo zagotovo pomagali pri uresničevanju tega cilja."

Krepitev čezmejnega policijskega sodelovanja in učinkovita skrb za varnost prebivalcev Evropske unije bosta v prihodnje zagotovo izziv, s katerim se bodo varnostni organi še bolj intenzivno srečevali.


Preberite tudi:

 

Foto: Tamino Petelinšek (STA)