Sorodne objave

 

Komika Denis Avdič in Vid Valič sta včeraj, 19. decembra 2011, skupaj s policijo opozorila, da alkohol in vožnja v cestnem prometu nista združljiva, ljudi pa pozvala, naj se priključijo k verigi varnih voznikov in tako prispevajo k večji varnosti na slovenskih cestah.

poziv2

"Alkohol in vožnja v cestnem prometu nista združljiva, saj v kombinaciji s hitrostjo prepogosto ubijata," je zbrano občinstvo nagovoril vodja Sektorja prometne policije mag. Ivan Kapun. 

Skupaj so nato petstoglavo publiko pozvali, da postane del verige varnih voznikov, kajti če bo vsak od gledalcev to sporočilo sprejel in prenesel na vsaj še dve osebi, in ti dalje, bomo gotovo storili korak naprej za varnejše slovenske ceste.

poziv4

 "Vključitev v verigo varnih voznikov pomeni tudi to, da si vozniki med seboj pomagamo. Za varnost v cestnem prometu smo namreč odgovorni vsi," je še poudaril mag. Ivan Kapun in dodal, da lahko k večji varnosti prispevamo tudi tako, da svoje najbližje in druge udeležence v prometu, pozivamo k spoštovanju predpisov. 

Alkohol in vožnja v cestnem prometu nista združljiva (wmv)  


Alkohol kot sekundarni vzrok za prometne nesreče se najpogosteje pojavlja v kombinaciji z neprilagojeno hitrostjo in nepravilno stranjo in smerjo vožnje. Alkoholizirani udeleženci so v letošnjem letu (do 19. decembra) povzročili 10 odstotkov vseh prometnih nesreč in kar 29,8 odstotkov prometnih nesreč s smrtnim izidom. V letu 2009 je sicer na slovenskih cestah umrlo 171, lani 138, v letošnjem letu pa 137 oseb.

Policisti bodo zato z različnimi oblikami dela zagotavljali večjo varnost na cestah in dosledno ukrepali zoper vse kršitelje, še posebej tiste, ki bodo kljub vsemu vinjeni sedli za volan ali s prehitro vožnjo ogrožali sebe in druge. 

***

Udeležencem v cestnem prometu policisti svetujemo:

  • Če boste uživali alkoholne pijače (ne glede na količino), se ne odločite za vožnjo v cestnem prometu!
  • V takšnih primerih za prevoz raje uporabite javna prevozna sredstva ali taksi oziroma naj vozi oseba, ki ima veljavno vozniško dovoljenje in ni uživala alkoholnih pijač.
  • Vozniki, prilagodite hitrost svoje vožnje! Asfaltna površina je v tem obdobju hladna, ponekod čez dan vlažna, ponoči pa poledenela oziroma spolzka, zato niti ustrezne zimske pnevmatike ne omogočajo optimalne oprijemljivosti.
  • Pozorni bodite na pešce v prometu. Predvsem na cestah zunaj urbanih naselij še vedno ni povsod urejenih pločnikov oziroma površin za pešce.
  • Pešci, uporabljate svetla oblačila ter odsevna telesa in kresničke. Bodite preVIDNI!
  • Med vožnjo v nobenem primeru ne uporabljajte mobilnih telefonov brez uporabe sistemov za prostoročno telefoniranje.
  • Dosledno upoštevajte tudi vse druge prometne predpise!