Sorodne objave

 

Na Brdu pri Kranju se je danes, 12. aprila 2012, začel dvodnevni strokovni posvet "Nasilje nad otroki – že razumemo?", ki ga letos že enajstič organizirata Generalna policijska uprava in Društvo državnih tožilcev Slovenije v sodelovanju s Centrom za izobraževanje v pravosodju.

posvet08

Udeleženci posveta so številni predstavniki policije, tožilstva, sodišča in odvetniške stroke. Med gosti je tudi državna sekretarka Ministrstva za notranje zadeve Barbara Brezigar in generalna direktorica direktorata za pravosodno upravo Ministrstva za pravosodje in javno upravo Maša Grgurevič Alčin. Posvet vodita Anton Toni Klančnik iz Uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi in Mirjam Kline iz Društva državnih tožilcev Slovenije.

posvet13

Posvet sta danes odprla direktor Uprave kriminalistične policije dr. Jurij Ferme in predsednik Društva državnih tožilcev Slovenije Primož Suknaič. Zbrane je nagovorila tudi namestnica generalnega direktorja policije mag. Tatjana Bobnar. Današnjega odprtja so se udeležili še namestnik varuhinje človekovih pravic Tone Dolčič, minister za notranje zadeve dr. Vinko Gorenak in generalni državni tožilec dr. Zvonko Fišer.

posvet09Zvočni posnetek nagovora namestnice generalnega direktorja policije mag. Tatjane Bobnar (mp3) 


Bobnarjeva je v svojem nagovoru izpostavila, da "nam zaskrbljujoče številke, ki se dotikajo nasilja nad otroki, ne gredo v prid. Statistika namreč kaže, da otroci največkrat postanejo žrtve nasilja prav v krogu svoje družine. Čeprav lahko čedalje več odkritih tovrstnih kaznivih dejanj pripišemo tudi učinkovitemu delu pristojnih institucij, pa nas porast tovrstnih številk vseeno mora skrbeti.  Družinsko okolje še vedno ostaja precej nedotakljivo. Prav zato je zlorabo otrok težko preprečevati, še težje odkrivati in preiskovati, saj vsako dejanje zahteva grob poseg v intimni prostor tako družine kot tudi posameznika. Da bi bila stvar še težja, se vzorci nasilnega vedenja velikokrat uspešno skrivajo za tančico vzgojnih prijemov, kulturnih razlik in nenazadnje t. i. prizadevanj za dobrobit otroka, ki lahko šele čez čas pokažejo svojo izkrivljeno naravo. Preveč je otrok, ki se srečujejo z različnimi oblikami psihičnega, fizičnega in spolnega nasilja, zanemarjanja, ustrahovanja in izsiljevanja."

Po njenih besedah gre za problematiko, ki presega domet in meje posamezne stroke. "Teoretično se sicer vsi zavedamo pomena medinstitucionalnega sodelovanja, v praksi pa žal večkrat zaškripa. Prelaganje odgovornosti med institucijami ni rešitev. Tudi medijski stampedi posameznikov, ki jih vodijo ozki interesi, ne prispevajo k rešitvi. Da bi učinkovito zaščitili pravice otrok in jim zagotovili dostojno otroštvo, ki bo temelj za zrel in dostojanstven prehod v odraslo življenje, moramo, v okviru svojih pristojnosti, preseči ozke okvirje. Dobro sodelovanje med pristojnimi službami pa tudi z mediji pa je treba preliti v vsakdanje delo. Prav zato so takšni posveti še kako dobrodošli, saj nam dajejo priložnost, da združimo svoje znanje in izkušnje. Le skupaj namreč lahko širimo ozaveščenost o nesprejemljivosti kakršnega koli nasilja nad otroki. In le skupaj lahko postanemo dovolj močan glas tistih, ki se bojijo spregovoriti. Odgovornost in vest nam nalagata, da dobro opravimo svoje poslanstvo, poskrbimo za naše najmlajše in jim omogočimo prijaznejše, predvsem pa varnejše otroštvo," je dodala Bobnarjeva.

posvet06Zvočni posnetek nagovora ministra za notranje zadeva dr. Vinka Gorenaka (mp3) 


Zbrane je pozdravil tudi minister za notranje zadeve dr. Vinko Gorenak. Več v prispevku MNZ

posvet03Zvočni posnetek nagovora generalnega državnega tožilca dr. Zvonka Fišerja (mp3) 

posvet10Zvočni posnetek nagovora namestnika varuhinje človekovih pravic Toneta Dolčiča (mp3) 


V nadaljevanju današnjega programa so bile obravnavane teme s področja psihologije, psihoterapije, socialnega dela in sodnih postopkov. Jutri pa bodo teme namenjene predvsem spolnim zlorabam otrok skozi sodobne tehnologije. Ta dan bomo kot predavatelja gostili tudi predstavnika Interpola, sicer svetovno priznanega strokovnjaka Michaela Morana. Sicer predavatelji prihajajo poleg iz Policijske uprave Ljubljana in  Ministrstva za pravosodje in javno upravo še iz Fakultete za varnostne vede Univerze v Mariboru, Svetovalnice Tabor iz Dornberka, Osnovne šole Simona Jenka iz Kranja. Centra za socialno delo Novo mesto, Okrožnega državnega tožilstva Krško, O. K. Consultinga in prijavne točke Spletno oko.

posvet05Zvočni posnetek kulturno-umetniške točke (mp3) 


Del slavnostnega odprtja posveta je bila tudi kulturno-umetniška točka. Osnovnošolki Maruša in Katja sta na flavto odigrali skladbi in zrecitirali pesem Saše Vegri z naslovom Kdaj in zakaj in Barbare Gregorič z naslovom Strelovod za jezo.