Sorodne objave

 

Na Brdu pri Kranju se je včeraj, 9. septembra 2009, končala regionalna ministrska konferenca o ilegalnih migracijah, organiziranem kriminalu, korupciji in terorizmu.

Prva tema je bila vizumska liberalizacija, ki jo je Slovenija izpostavila kot prednostno nalogo že v času predsedovanja Svetu Evropske unije in katere cilj je mobilnost državljank in državljanov, pospeševanje stikov med ljudmi ter gospodarsko sodelovanje med državami. Mobilnost, tako v EU kot na območju Zahodnega Balkana, pa gre z roko v roki z varnostjo. Zato so policijsko sodelovanje, boj proti terorizmu in korupciji, prilagajanje politik na področju azila, migracij in spoštovanja človekovih pravic standardom Evropske unije zelo pomembni.

Pri oceni ogroženosti zaradi organiziranega kriminala v Jugovzhodni Evropi se kaže, da so različne oblike kriminala, kot na primer trgovina z ljudmi, tiskanje in ponarejanje denarja ali trgovina z orožjem, v porastu. Zato so se države udeleženke na konferenci dogovorile za tesnejše sodelovanje, in sicer z ustanavljanjem tako imenovanih skupnih preiskovalnih skupin pri konkretnih primerih.


Več o zaključkih konference na spletni strani Ministrstva za notranje zadeve.