Sorodne objave

 

Zaradi nepremišljene in objestne uporabe pirotehničnih izdelkov pogosto prihaja do telesnih poškodb, z uporabo pirotehnike pa po nepotrebnem plašimo tudi živali in onesnažujemo okolje, smo policisti skupaj z zdravniki opozorili na današnji novinarski konferenci v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana.

Prizadevanja policistov za varne praznike brez poškodb s pirotehničnimi izdelki je predstavil Alojz Senčar iz Sektorja splošne policije v Generalni policijski upravi.

IMG_17351

Zvočni zapis izjave Alojza Senčarja (mp3) 


Asist. mag. Simon Herman iz Kliničnega oddelka za travmatologijo Kirurške klinike pa je opozoril, da se poškodovanega dela telesa kljub sodobnemu znanju in tehničnemu napredku v medicini ne more povrniti v enako stanje kot pred poškodbo.


Zvočni zapis izjave Simona Hermana  (mp3) 

IMG 1717

"V UKC Ljubljana se srečujemo z različnimi poškodbami s pirotehničnimi sredstvi, od manjših opeklinskih ran, brez večjih funkcionalnih posledic, žal pa zelo pogosto tudi z obsežnimi in kompleksnimi poškodbami roke z dramatičnimi funkcionalnimi in estetskimi posledicami. Večinoma so poškodovane kosti in vsa mehka tkiva. Področje poškodbe je lahko zelo veliko, tkiva zmečkana in raztrgana ter lahko propadejo tudi kasneje. Pri otrocih so poškodovani rastni stiki kosti. Ker so rane umazane, je večja nevarnost okužb in zapletov po operaciji. V primeru amputacij pa replantacije največkrat niso izvedljive. Tudi izguba vida in/ali sluha sta lahko del nesrečne zgodbe," je izpostavila Nina Suvorov, dr. med, iz Kliničnega oddelka za plastično, rekonstrukcijsko, estetsko kirurgijo in opekline.


Zvočni zapis izjave Nine Suvorov  (mp3) 


Poleg nekaterih pirotehničnih izdelkov, ki so dovoljeni celo leto (rakete, vulkani, fontane, rimske sveče in baterije), je od danes pa do 31. decembra dovoljena prodaja pirotehničnih izdelkov 1. kategorije (pokajoče žabice, vžigalice, pasje bombice …) in ognjemetnih izdelkov 1. kategorije, katerih glavni učinek je pok. Njihova uporaba je dovoljena le med 26. decembrom in 2. januarjem.

Ognjemetne izdelke kategorije 1, katerih glavnih učinek je pok, je prepovedano uporabljati v strnjenih naseljih, zgradbah in vseh zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih in na površinah, kjer potekajo javni shodi in javne prireditve. V stanovanjskih zgradbah in drugih zaprtih prostorih je dovoljeno uporabljati le ognjemetne izdelke kategorije 1, ki so proizvedeni, namenjeni in označeni za tako uporabo.

Prodaja pirotehničnih izdelkov kategorije 1 ni dovoljena mlajšim od 14 let, prodaja pirotehničnih izdelkov kategorije 2 pa ni dovoljena mlajšim od 16 let. Mladoletnikom do 14. oziroma 16. leta starosti je dovoljeno uporabljati pirotehnične izdelke le pod nadzorstvom staršem ali skrbnikov.

Prepovedana pa je posest vseh tistih izdelkov kategorije 2 in 3, katerih glavni učinek je pok. Največkrat so to petarde različnih oblik in moči.


Fizičnim osebam je prepovedana:

  • predelava pirotehničnih izdelkov zaradi povečanega učinka,
  • uporaba pirotehničnih izdelkov v drugih predmetih,
  • lastna izdelava pirotehničnih izdelkov ali zmesi,
  • preprodaja pirotehničnih izdelkov.


Globe, ki so predpisane za kršitve Zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih, znašajo za posameznika od 400 do 1.200 evrov (48. člen). To je tudi predpisana globa za kršitve, ki jih najpogosteje obravnava policija. Globe za pravne osebe pa se gibljejo med 5.000 in 50.000 evrov (46. člen) oziroma od 3.000 do 15.000 evrov (47. člen). 

zvezdaMalaPolicisti se žal vsako leto znova srečujemo s poškodbami zaradi pirotehnike in kršitvami na področju uporabe pirotehničnih izdelkov, zato v sodelovanju z Inštitutom za varovanje zdravja ter Ministrstvom za izobraževanje, znanost, kulturo in šport tudi letos nadaljujemo s preventivnim projektom Bodi zvezda, ne meči petard. Na osnovnih šolah so policisti že izvedli predavanja za učence in otroke, jim predstavili nevarnosti uporabe pirotehničnih sredstev in omejitve pri nabavi ter uporabi teh izdelkov. Ob številnih preventivnih aktivnostih pa izvajamo tudi nadzor nad uporabo pirotehničnih izdelkov.

Kljub temu, da je prodaja pirotehničnih izdelkov kategorije 1 dovoljena šele od današnjega dne, smo policisti v zadnjih dneh zasegli že preko 62.000 pirotehničnih izdelkov te kategorije, ki so jih posamezniki posedovali v nasprotju s predpisi.

Ugotavljamo, da se je število telesnih poškodb zaradi uporabe pirotehnike v pretekli sezoni sicer nekoliko zmanjšalo, ne moremo pa mimo 12 poškodovanih, med katerimi je bilo žal tudi 5 otrok. Zabeležili smo še 48 primerov poškodovanja premoženja s pirotehničnimi izdelki, medtem ko je bilo v letu 2010 takih primerov 62. Število obravnavanih prekrškov ostaja na podobni ravni, saj smo jih v prejšnji sezoni obravnavali 171, leto prej pa 175.

Nepremišljena, neprevidna in objestna uporaba pirotehničnih izdelkov pogosto vodi v telesne poškodbe, moti pa tudi živali ter onesnažuje okolje!

 

Da bi letošnji prazniki minili brez poškodb, tiste, ki boste posegli po pirotehničnih sredstvih, prosimo, da upoštevate načela varne uporabe. Pirotehniko uporabljajte tako, kot je to predvidel proizvajalec. Ne kupujte je na črnem trgu, saj ni zagotovila, da je varna. Ne uporabljajte je zunaj dovoljenega časa in le na krajih, kjer ne boste nikogar ogrožali oziroma kjer je njena uporaba dovoljena.


Bodi zvezda - ne meči petard (opozorila, razvrstitev pirotehničnih izdelkov v kategorije ...)

Ognjemet (opozorila in nasveti)

Petarde (statistični podatki - uporaba pirotehničnih izdelkov med božično-novoletnimi prazniki)