Sorodne objave

 

20. februarja 2013 se je začela nacionalna preventivna akcija za večjo varnost na železniških prehodih, ki bo potekala vse do 28. februarja. Pri preventivnih aktivnostih, katerih nosilka je Javna agencija RS za varnost prometa in potekajo pod geslom Ustavite se! Vlak se ne more, skupaj s Slovenskimi železnicami in drugimi institucijami sodelujemo tudi policisti.

Namen akcije je povečati osveščenost udeležencev v prometu o varnem prečkanju železniške proge in zmanjšati število mrtvih v nesrečah pri takih prečkanjih ter izboljšati varnost na nivojskih prehodih. Policisti v tem času poostrimo nadzor na nivojskih prehodih cest preko železniških prog ter opozarjamo udeležence v cestnem prometu na dodatno previdnost in spoštovanje predpisov.


Prometna pravila, ki veljajo na nivojskih prehodih ceste čez železniško progo

01-vlak_akcija

Ustavite se! Vlak se ne more.

Svetujemo:
  • Pri prečkanju nivojskega prehoda se obvezno ustavite, če se progi približuje železniško vozilo.
  • Upoštevajte prometno signalizacijo. Nikoli ne obvozite spuščenih polzapornic.
  • Obvezno ustavite, ko na svetlobnem znaku izmenično utripata rdeči luči.
  • Bodite previdni in odgovorni. Prečkajte železniško progo varno na nivojskih prehodih.
  • Ne zanašajte se na to, da vlak ne bo pripeljal. Nesreče na nivojskih prehodih so pogosto posledica voznikove napake.

 

Po statističnih podatkih Javne agencije RS za varnost prometa se je v zadnjih petnajstih letih na nivojskih prehodih ceste čez železniško progo zgodilo 520 izrednih dogodkov, umrlo je kar 116 ljudi, 223 pa jih je bilo poškodovanih, kar kaže na zelo težke posledice tovrstnih nesreč.

V letu 2012 je na nivojskih prehodih umrlo 5 ljudi, kar znaša 4 % med vsemi umrlimi v prometnih nesrečah. Večina prometnih nesreč se zgodi na lokalnih cestah.