Sorodne objave

 

Danes, 9. aprila 2013, se je v Ljubljani začela konferenca držav Jugovzhodne Evrope o zatiranju organizirane kriminalitete in krepitvi varnosti meja, ki bo potekala do 11. aprila 2013.

Namen konference je povezati različne akademske ustanove, državne organizacije in agencije regije Jugovzhodne Evrope, da bi okrepile sodelovanje organov odkrivanja kaznivih dejanj in organov nadzora meja ter se skupaj in učinkovito odzivale na organizirano kriminaliteto.

IMG 0329

V okviru razprav se bodo strokovnjaki posvetili temam, kot so boj proti trgovini z orožjem, mehanizmi za policijsko sodelovanje, ukrepi za zaščito prič in izzivom učinkovitega varovanja mej v regiji. Konference se udeležujejo predstavniki Bolgarije, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Francije, Hrvaške, Kosova, Makedonije, Romunije, Slovenije, Švedske, Turčije, Združenih držav Amerike ter predstavniki Interpola, agencije Frontex, Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE) in George Marshall centra.

IMG 0275

Z uvodnimi prispevki so udeležence konference nagovorili nemški veleposlanik v Sloveniji Werner Burkart, namestnik ameriškega veleposlanika v Sloveniji Eugene Young, generalni direktor policije Stanislav Veniger in drugi visoki gostje.

IMG 0288

Zvočni posnetek nagovora Stanislava Venigerja, generalnega direktorja policije (v angleščini) (mp3) 


Govor Stanislava Venigerja v slovenščini 


Generalni direktor policije je v svojem govoru izpostavil nujnost iskanja sinergij med različnimi službami in agencijami v regiji, s skupnim ciljem uspešnega zatiranja organizirane kriminalitete. "Finančna in gospodarska nestabilnost v širšem evropskem prostoru vplivata na delovanje organiziranih kriminalnih združb. Kriza v regiji se bo nedvomno odražala tudi v večji tekmovalnosti med temi združbami in jih spodbujala k večji brezkompromisnosti za dosego svojih ciljev. To zahteva skupno odzivanje in ciljno usmerjene aktivnosti vseh pristojnih organov v državah," je še posebej poudaril Veniger.

Konferenco organizira center za varnostne študije George C. Marshall v sodelovanju s slovenskim Inštitutom za korporativno varnost in slovensko policijo.