Sorodne objave

 

Specialna enota letos obeležuje 40. obletnico svoje ustanovitve. Slovesno praznovanje je bilo 22. maja 2013 v Policijski akademiji v Tacnu v Ljubljani. Po prikazni vaji "specialcev" sta vse zbrane pozdravila njihov poveljnik Marjan Anzeljc in generalni direktor policije Stanislav Veniger. Ob tej priložnosti so bili podeljeni spominski znaki, predstavili pa smo tudi film o delu te elitne enote.

kl 0488 zm

Proslava se je začela na nekoliko drugačen način. Iz helikopterja se je spustil pripadnik Specialne enote s slovensko zastavo, ki so jo štirje njegovi kolegi odnesli na drog in jo ob slovenski himni dvignili.

DSC 0103 zm

Sledila je prikazna vaja, pripravljena posebej za to priložnost. Videli smo, kako v objektu deluje operativna skupina, ko vpade vanj. Začelo se je s priletom dveh helikopterjev. Skupino policistov, ki se je spustila iz enega helikopterja in se približevala zgradbi, je varoval ostrostrelec iz drugega helikopterja. Po desantu so se policisti zbrali na izhodiščni točki, iz katere so pričeli z delom v štirih ločenih prostorih z različnimi situacijami in različnim načinom nasilnega vstopa. 

  Vaja   

DSC 0342 zm

Pozdravni nagovor poveljnika Specialne enote Marjana Anzeljca  (velja govorjena beseda)

Zvočni posnetek pozdravnega nagovora Marjana Anzeljca (mp3)

DSC 0366 zm

Slavnostni nagovor generalnega direktorja policije Stanislava Venigerja   (velja govorjena beseda)

Zvočni posnetek govora Stanislava Venigerja (mp3)


Med gosti, ki so se udeležili slovesnosti, so bili državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve in javno upravo Boštjan Šefic, državni sekretar v kabinetu predsednice vlade Republike Slovenije Jože Sironič, namestnik generalne sekretarke urada predsednika Republike Slovenije Uroš Krek, predstavnik Slovenske vojske brigadir Vojteh Mihevc, predsednik Strelske zveze Slovenije Janez Slapar in dekan Fakultete za varnostne vede dr. Gorazd Meško. Praznovanja so se udeležili tudi aktivni, upokojeni in nekdanji pripadniki in pripadnice Specialne enote.

DSC 0276 zm

Julija lani je minister za notranje zadeve določil spominski znak policije z imenom 40 let Specialne enote. Spominski znak se lahko podeli zaposlenim v Specialni enoti, upokojenim delavcem te enote in posebno zaslužnim nekdanjim zaposlenim v Specialni enoti. Podeli se tudi organizacijskim enotam ministrstva in policije, državnim organom, zunanjim sodelavcem in podjetjem za dolgoletno uspešno sodelovanje in prispevek k razvoju Specialne enote. Danes so ta spominski znak skupaj s knjigo, ki je izšla ob tej priložnosti, prejeli komandirji Čete milice, poveljniki Specialne enote, Generalštab Slovenske vojske in nekaj aktivnih in upokojenih posameznikov iz vrst policije. Drugim prejemnikom spominskega znaka, ki jih je še kar nekaj, bo ta podeljen ob dnevu policije.

naslovnica knjigeKnjiga o Specialni enoti 

 Spletna stran policije: Specialna enota


Med pripadniki Specialne enote so tudi ženske. V vseh teh letih so bile njene pripadnice tri policistke, trenutno pa je med zaposlenimi le ena. Sicer sta poleg nje v enoti še dve pripadnici nežnejšega spola: psihologinja in administrativna delavka.

Posebej med mladimi je veliko zanimanja za to, da bi se pridružili Specialni enoti in postali "specialci". A do tega cilja je dolgotrajna ter fizično in psihično dolga pot. Njeno premagovanje se pogosto zdi nad človeškimi zmožnostmi. Vsak te poti ne zmore. Tiste, ki pa jim jo je uspelo prehoditi, od drugih policijskih kolegov loči kombinacija naravnih danosti lastnega telesa, trdne volje, osebnostne zrelosti, življenjskih izkušenj in jasnega zavedanja, da je vsaka naloga, pa tudi urjenje, potencialno nevarno za njihovo zdravje.

Na podlagi Zakona o notranjih zadevah je decembra 1972 republiški sekretar za notranje zadeve Socialistične republike Slovenije izdal odločbo o ustanovitvi Čete milice. Odločba je začela veljati z novim letom, dejansko pa se je enota formirala 1. marca 1973. Vanjo je bilo imenovanih 26 takrat miličnikov. Prav oni so zaorali ledino in naslednikom postavili tako visoka merila in pričakovanja. Tudi oni so se udeležili proslave in poveljnik Specialne enote Marjan Anzeljc se jim je ob tej priložnosti osebno zahvalil in jim podelil knjigo o Specialni enoti; knjigo, ki odstira tančico z doslej precej skrivnostne njene podobe.

 DSC3108 zm

Sledil je ogled nedavno posnetega filma o Specialni enoti, ki ga je pripravila RTV Slovenija v sodelovanju s policijo.

Slovesnost se je zaključila z ogledom taktično-tehničnega zbora, ki je bil postavljen na platoju pred tacenskim drugim domom. Zbrani so si lahko ogledali opremo pripadnikov Specialne enote in specialnosti znotraj nje: potapljače, jamarje … Razstavljene so bile tudi fotografije, ki bodo od jutri naprej za nekaj tednov krasile zidove dnevnega prostora v šoli.

Prireditev ob 40. obletnici "rdečih panterjev" si je ogledala tudi skupina otrok. Otroci so ob zaključku obiska policijskim "specialcem" na ustvarjalen način prenesli svoje vtise, ki si jih lahko ogledate v spodnji priponki:

Risbice, namenjene "specialcem" 

Foto: Milan Tomažin, Klemen Lajevec, Tit Košir