Sorodne objave

 

V spomin na odločen upor miličnikov ter varovanje lastne države in svojega naroda smo si policisti za svoj praznik izbrali 27. junij. Dan policije obeležimo vsako leto. Letošnja osrednja slovesnost, s katero smo počastili osamosvojitveno vlogo slovenskih miličnikov, je bila danes, 27. junija 2013, v kongresnem centru na Brdu pri Kranju.

Generalni direktor policije Stanislav Veniger je v svojem govoru poudaril, da "četudi v družbi ni blagostanja, kakršnega bi si želeli, je Slovenija ohranila in okrepila eno od najpomembnejših vrednot demokratične države. Ostaja namreč 'oaza' varnosti in miru, kar dokazujejo številni mednarodni indeksi, ki jo uvrščajo med skupino najvarnejših držav na svetu. Suvereno lahko zatrdim, da tudi po zaslugi strokovnega in učinkovitega dela slovenske policije."

Dodaja, da smo v policiji že večkrat dokazali, da presegamo poklicne zahteve: "Biti policist je namreč poslanstvo, je način življenja. Verjetno je prav to zavedanje prispevalo k temu, da se nismo zlomili pod težo gospodarske recesije. Nasprotno, sprejeli smo jo kot izziv in spremenili svoj zorni kot. Na sistemski ravni smo našli notranje rezerve in se uspešno prilagodili družbenim spremembam. Veliko bolje, kot smo sprva pričakovali. Še več, kriza nas je zaznamovala tudi po človeški plati. Da smo policisti v svojem poklicu z vsem svojim bitjem in da resnično čutimo odgovornost za pomoč sočloveku, smo dokazali tudi s številnimi humanitarnimi akcijami, ki smo se jih množično udeležili. /…/ Verjamem, da državljanov, ki jim služimo, tudi v prihodnje ne bomo razočarali. Še naprej se bomo trudili, da bomo svoje poslanstvo opravljali s srcem."

StanislavVeniger

 Govor generalnega direktorja policije Stanislava Venigerja  (velja govorjena beseda) 

Zvočni posnetek govora generalnega direktorja policije (mp3) 

virant

Zbrane je nagovoril tudi minister za notranje zadeve dr. Gregor Virant. Dejal je, da je "slovenska policija moderna organizacija, kjer vodenje ne poteka na pamet, temveč na podlagi merljivih ciljev, jasnih meril in kazalnikov uspešnosti. Policija je v mnogih pogledih odlična organizacija. Za odlične organizacije pa ni značilno samozadovoljstvo, temveč kritičen pogled na stanje in skrb za stalne izboljšave. Vodstvo policije se ni uspavalo na lovorikah in se zaveda, da je manevrskega prostora za izboljšave še dovolj. /…/ Slovenska policija v času vsesplošne krize zaupanja še vedno sodi med institucije, ki jim državljani najbolj zaupajo. Po zadnji raziskavi Centra za raziskovanje javnega mnenja se je po stopnji zaupanja uvrstila tik za spoštovanega predsednika republike in Komisijo za preprečevanja korupcije. Dodal je, da se mora policija truditi, da zaupanje ljudi obdrži in še poveča. Javnost jo namreč vidi kot eno izmed ključnih organizacij, ki morajo ljudem povrniti tako zelo pogrešani občutek pravičnosti in enakosti pred zakonom."

"Eppur si muove, bi lahko rekli. Zastavljeno delo je treba sedaj nadaljevati s še večjo intenzivnostjo. Lahko zagotovim, da ima policija v tem trenutku polno podporo politike za odkrivanje in preiskovanje gospodarskega kriminala in korupcije. To je visoka prioriteta ministrstva in tudi moja osebna prioriteta. Za uspešno delo na tem področju bomo policiji zagotovili predvsem mir pred kakršnimi koli političnimi vmešavanji, v okviru možnega pa tudi najboljše kadrovske in materialne pogoje," je še dejal notranji minister.

 Zvočni posnetek govora ministra za notranje zadeve (mp3) 

pahor

Slavnostni govornik pa je bil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

  Zvočni posnetek govora predsednika države (mp3) 

IMG 4408

V letošnjem letu praznuje okroglo obletnico delovanja kar nekaj enot policije. Pred kratkim smo obeležili 40. obletnico delovanja Specialne enote. Že 65. leto pa nas s svojim ubranim zvokom razveseljuje tudi Policijski orkester. V tem času je razvil prepoznaven glasbeni izraz in tako prispeval k ugledu slovenske policije doma in v tujini. Pod taktirko Tomaža Kmetiča nas je v čudoviti svet glasbe popeljal tudi tokrat.

Ob tej priložnosti je bila v preddverju kongresnega centra na ogled tudi razstava o Policijskem orkestru. Iskrene čestitke in veliko uspeha tudi v prihodnje, dragi naši glasbeniki v modrem!

IMG 4484

Na slovesnostih, ki v teh dneh potekajo po vsej državi, v posameznih policijskih enotah zaslužni delavci policije prejmejo priznanja za širjenje varnostne kulture ter za zasluge in prispevek k razvijanju in krepitvi varnosti. Najvišja priznanja policije sta na današnji slovesnosti podelila minister za notranje zadeve dr. Gregor Virant in generalni direktor policije Stanislav Veniger.

  • Veliki ščit policije z bronasto zvezdo so prejeli Darko Delakorda iz Uprave kriminalistične policije, Janez Gradin in Rudi Ivančič, oba iz Policijske uprave Ljubljana, Darko Lamot in Danijel Lorbek, oba iz Policijske uprave Maribor, Drago Ribaš iz Policijske uprave Murska Sobota, Alojzij Mohar iz Policijske uprave Nova Gorica in Franc Zorc iz Policijske uprave Novo mesto.
  • Veliki ščit policije s srebrno zvezdo so prejeli Konrad Krašek iz Službe generalnega direktorja policije, Jožef Grah in Alojz Senčar, oba iz Uprave uniformirane policije, in dr. Jurij Ferme iz Uprave kriminalistične policije.
  • Veliki ščit policije z zlato zvezdo pa je prejel Janko Goršek iz Službe generalnega direktorja policije.

Vsem dobitnikom priznanj iskreno čestitamo za izjemen prispevek k varnosti državljanov in ugledu slovenske policije.

Slovesnosti so se udeležili tudi svojci v vojni za samostojno Slovenijo padlih policistov. Pred proslavo so se srečali z notranjim ministrom, generalnim direktorjem policije in obema njegovima namestnikoma ter s predstavniki Združenja Sever.

IMG 4195