Sorodne objave

 

Generalni direktor policije Stanislav Veniger je danes, 3. julija 2013, sprejel slovenska policista, ki bosta med 15. julijem in 16. avgustom 2013 pomagala hrvaškim kolegom pri izvajanju policijskih nalog s slovenskimi državljani.

IMG 4705 obd

Policist Janez Hancman, generalni direktor policije Stanislav Veniger in policist Boris Kumer

 
Slovenska policista bosta v sodelovanju s hrvaškimi policisti svoje naloge opravljala na območju šibensko-kninske in liško-senjske policijske uprave. Sodelovala bosta pri policijskih dejavnostih, ki jih hrvaški policisti opravljajo v povezavi s slovenskimi državljani, predvsem pa omogočala hitrejšo komunikacijo s slovenskimi turisti in dajala predloge glede obravnavanja slovenskih državljanov.

Slovenski državljani se lahko na policista obrnejo preko slovenskega veleposlaništva v Zagrebu ali preko posamezne policijske postaje, kjer bosta delovala (Novalja, Vodice).

Janez Hancman, sicer vodja policijskega okoliša na Policijski postaji Maribor I (Policijska uprava Maribor), bo deloval na območju liško-senjske policijske uprave (Policijska postaja Novalja). Na območje šibensko-kninske policijske uprave (Policijska postaja Vodice) pa odhaja vodja policijskega okoliša na Policijski postaji Ljutomer Boris Kumer (Policijska uprava Murska Sobota).

 

Slovenska in hrvaška policija sta maja podpisali protokol o sodelovanju med turistično sezono, ki daje podlago za napotitev policistov. Tovrstna oblika skupnega sodelovanja je nadaljevanje predlani začetega sodelovanja, ki se je izkazalo za uspešno in dobro sprejeto: postopki s slovenskimi državljani so krajši, pri čemer pride do izraza tudi pomoč pri komunikaciji zaradi jezika. Poleg tega se slovenski državljani v postopkih počutijo varneje ob prisotnosti slovenskega policista. Kot izredno dobro se je izkazalo še sodelovanje pri izmenjavi operativnih informacij.

S hrvaškimi bodo ob slovenskih sicer patruljirali tudi avstrijski, češki, madžarski, srbski, črnogorski, francoski, nemški, poljski, makedonski, ukrajinski, slovaški in italijanski policisti. Tako bo letos na Hrvaškem delovalo okoli 60 tujih policistov iz 13 držav. Tovrstno sodelovanje je namenjeno tudi promociji mednarodnega policijskega sodelovanja in kaže pripravljenost hrvaške policije za odprto in neposredno vključevanje tujih policistov v vsakodnevno delo.


Uvedba skupne mejne kontrole in pogoji za prehod meje na mejnih prehodih po vstopu Hrvaške v Evropsko unijo 1. julija 2013