Sorodne objave

 

Slovenska policija v teh dneh, ko poteka evropsko prvenstvo v košarki, v sodelovanju s tujimi policisti izvaja skupno operacijo, ki poteka na nekaterih prehodih na kopenski meji med Slovenijo in Hrvaško. Kako v praksi poteka izvajanje te operacije, smo danes, 12. septembra, podrobneje predstavili na mejnem prehodu Obrežje.

Slovenska policija in DCAF, ženevski center za demokratični nadzor nad oboroženimi silami (Democratic Control of Armed Forces), sta se že februarja na Hrvaškem dogovorila, da bosta med letošnjim evropskim prvenstvom v košarki, ki poteka v Sloveniji, izvedla skupno operacijo.

Med 4. in 16. septembrom 2013 so se slovenskim policistom na mejnih prehodih Gruškovje in Obrežje tako pridružili po dva policista iz Albanije, Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Makedonije, Črne gore in Srbije. Tuji policisti so oblečeni v uniforme svojih držav, nimajo pa izvršnih policijskih pooblastil. Sodelujejo pri izvajanju mejne kontrole, natančnejših pregledih potovalnih dokumentov in kontroli vozil. Pomemben element opisanega sodelovanja s policijami različnih držav pa je tudi izmenjava informacij o potovanju navijačev, ki v tem času na navedenih mejnih prehodih prestopajo zunanjo schengensko mejo. Tako pridobljene informacije policisti sproti posredujejo nacionalni koordinacijski delovni skupini, ki med košarkarskim prvenstvom deluje na Generalni policijski upravi, in na ta način prispevajo k zagotavljanju večje stopnje varnosti vsem obiskovalcem prvenstva.


Skupaj poskrbimo za varen obisk Eurobasketa - nasveti in opozorila policije

Brezice 20130912 00281 zm

Pri predstavitvi skupne operacije sta sodelovala mag. Anton Travner, direktor DCAF v Ljubljani, in mag. Karol Turk, namestnik generalnega direktorja policije (na fotografiji sta četrti in peti v vrsti).


Pravno podlago za izvajanje skupne operacije predstavlja Konvencija o policijskem sodelovanju v Jugovzhodni Evropi. Izjema so hrvaški policisti, ki naloge izvajajo na podlagi Sporazuma o enostavnejšem opravljanju mejne kontrole v cestnem in železniškem prometu.


Zvočni posnetek izjave Karla Turka (mp3) 

Zvočni posnetek izjave Antona TravnerjaZvočni posnetek izjave Antona Travnerja (mp3)