Sorodne objave

 

Čeprav je stanje prometne varnosti na slovenskih cestah od začetka leta do konca avgusta boljše kot v enakem obdobju lani, pa se je septembra nekoliko poslabšalo, saj so umrli štirje udeleženci več kot v lanskem septembru. Pretekli teden pa je bil eden najbolj zaskrbljujočih, saj je na naših cestah ugasnilo kar sedem življenj! Ker so pred nami jesenski in zimski meseci, ki prinašajo krajše dneve in slabše vremenske pogoje, s tem pa tudi slabšo vidljivosti in vozne razmere, policisti ponovno opozarjamo na previdno in strpno vožnjo ter dosledno spoštovanje predpisov.

alkotest zm VarnostniPas2

Da bi bila prometna varnost ob koncu leta boljša oz. da se ne bi poslabšala, bodo policisti izvajala preventivne in represivne aktivnosti, s katerimi bodo neposredno nadzirali udeležence cestnega prometa. Prav tako bo policija sodelovala v nacionalnih akcijah, ki so predvidene v tem obdobju (za večjo varnost pešcev, za vožnjo brez alkohola itd.), in tako še intenzivneje poskušala zagotoviti boljšo prometno varnost.

IMG 3295


Statistični podatki kažejo, da je prometna varnost v povprečju boljša kot v enakem obdobju lani

V prvih osmih mesecih letošnjega leta (od 1. januarja do 31. avgusta 2013) se je na slovenskih cestah zgodilo 12.268 (15.596) prometnih nesreč, v katerih je umrlo 74 (79 ) udeležencev, 441 (617) se jih je hudo telesno poškodovalo in 5.337 (5.653) lahko telesno poškodovalo. Najpogostejši vzrok prometnih nesreč s hujšimi posledicami ali s smrtjo udeležencev je neprilagojena hitrost in neupoštevanje pravil o prednosti. V letošnjem letu je zaradi neprilagojene hitrosti umrlo 28 (31) udeležencev, 165 (217) se jih je hudo telesno poškodovalo, zaradi neupoštevanja pravil o prednosti je umrlo 17 (7) udeležencev, 71 (123) pa se jih je hudo telesno poškodovalo.  Glede na vrsto ceste se največ prometnih nesreč zgodi na cestah v naseljih z uličnim sistemom, in sicer kar 5.827 (7.485), v naseljih brez uličnega sistema se je letos zgodilo 1.775 (2.188) prometnih nesreč, na regionalnih cesta pa 1.716 (2.455) prometnih nesreč. Glede na posledice v prometnih nesrečah največ udeležencev umre na regionalnih cestah 24 (30).  V prometnih nesrečah je umrlo največ voznikov osebnega avtomobila, kar 20 (28), in voznikov motornih koles, kar 15 (16), sledijo pa pešci 15 (9) ter kolesarji 11 (9).

*V oklepajih so podatki za lansko leto.

V zadnjem času je v prometnih nesrečah opaziti, da vozniki in potniki v motornih vozilih niso uporabljali varnostnih pasov. Med vsemi umrlimi potniki in vozniki motornih vozil, ki jih je bilo 36, jih kar polovica ni uporabljala varnostnega pasu.


Slabše prometno stanje predvsem med šibkejšimi udeleženci – pešci in kolesarji

Trenutno je letošnje stanje prometne varnosti sicer še ugodno, vendar se je med šibkejšimi udeleženci nekoliko poslabšalo. Predvsem je bilo v prvih osmih mesecih letošnjega leta (v primerjavi z enakim obdobjem lani) več umrlih pešcev in kolesarjev. Glede na prihajajoči čas, ko bodo dnevi krajši, vremenske razmere pa manj ugodne (megla, dež, sneg), je pričakovati dodatno poslabšanje prometne varnosti med šibkejšimi udeleženci cestnega prometa, saj bodo ti manj vidni in jih bodo vozniki motornih vozil teže opazili. Policisti zato opozarjamo, da pešci in kolesarji (pa tudi motoristi, ki se bodo tudi jeseni podali na motor), ustrezno poskrbijo za svojo vidnost. Nosijo naj svetla oblačila, ob slabši vidljivosti (v mraku, ponoči, v megli itd.) pa naj uporabljajo odsevna telesa (kresničke, odsevne trakove, odsevne brezrokavnike itd.).


Vozniki, bodite pozorni na otroke v prometu!

V neposredni bližini in okolici šol je veliko razigranih otrok, ki se še ne zavedajo vseh nevarnosti v prometu. Otroci so v svojih ravnanjih pogosto nepredvidljivi, velikokrat neprevidno prečkajo cesto ali stopijo na vozišče, ne da bi se prej prepričali, ali je varno. Prometne predpise si razlagajo po svoje, poleg tega ne zmorejo pravilno oceniti hitrosti in oddaljenosti bližajočega se vozila. Zato moramo za njihovo varnost skrbeti predvsem drugi udeleženci v cestnem prometu. Vozniki, pazite nanje. Vozite previdno, strpno in predvidevajte njihova ravnanja!


Približuje se čas praznovanj – v prometu previdno in brez alkohola!

Približuje se čas različnih praznovanj in dogodkov, ki so značilni za to obdobje. Takšna praznovanja navadno spremlja tudi pitje alkohola, zato se lahko v cestnem prometu pojavijo alkoholizirani vozniki. Lani je bilo v zadnjih treh mesecih (oktober, november in december) kar 522 povzročiteljev prometnih nesreč pod vplivom alkohola, kar je več kot tretjina vseh alkoholiziranih povzročiteljev v celem letu 2012. Prav tako se je v zadnjih treh mesecih leta 2012 zgodilo 4.947 prometnih nesreč, v katerih je umrlo 41 udeležencev, 169 se jih je hudo telesno poškodovalo in 1.980 lahko telesno poškodovalo. V tem obdobju je umrlo 10 pešcev, kar je več kot polovica vseh pešcev v lanskem letu.

Policisti zato opozarjamo, da alkohol in aktivna udeležba v cestnem prometu ne sodita skupaj! Vozite le trezni! Če boste uživali alkoholne pijače, naj vozi kdo, ki alkoholnih pijač ni užival, ali uporabite javna prevozna sredstva. Opozorilo velja tudi za pešce in kolesarje, ki vse prevečkrat zmanjšujejo pomen trezne udeležbe v prometu.

 

Vsem udeležencem v cestnem prometu svetujemo, naj:

  • spoštujejo cestnoprometne predpise,
  • so pozorni na šibkejše udeležence,
  • ravnajo v cestnem prometu odgovorno in strpno
  • ter se pod vplivom alkohola ne pojavijo kot neposredni udeleženci cestnega prometa;
  • šibkejši udeleženci (pešci in kolesarji) tudi sami poskrbijo za svojo varnost in s svojim ravnanjem ne spravijo v nevarnost sebe in ostalih udeležencev cestnega prometa.

Več nasvetov za varno udeležbo v cestnem prometu

 

Menite, da prihaja na določenem cestnem odseku v Sloveniji do pogostih prometnih krštev? Si želite, da bi policija tam (pogosteje) opravljala nadzor prometa? 

Sporočite nam lokacijo, kjer bi bile po vašem mnenju potrebne prometne kontrole.

pasica