Sorodne objave

 

Policisti in kriminalisti Policijske uprave Maribor so ob pomoči kolegov iz Uprave kriminalistične policije v Generalni policijski upravi uspešno preiskali umor 43-letnika, doma iz Rošnje. Tega okrutnega kaznivega dejanja, ki se je zgodilo 12. oktobra, je osumljenih pet oseb. Najmlajši med njimi je še mladoletnik.

20131018 110420

Podrobnosti preiskave sta na današnji novinarski konferenci predstavila (z leve) Robert Munda, vodja Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor, in predstavnik za odnose z javnostmi Policijske uprave Maribor Miran Šadl.


Zvočni posnetek izjave Roberta Munde (mp3) 


Mariborski policisti so bili v soboto, 12. oktobra 2013, nekaj minut pred 8. uro obveščeni, da je gobar v gozdu na Pohorju, v bližini zgornje postaje Vzpenjače, našel moško truplo. Mrtvoglednica, ki je na kraju pregledala truplo, je posumila, da je moški umrl zaradi storjenega kaznivega dejanja, zato je policija začela preiskovati t. i. sumljivo smrt. 

Ogled kraja najdbe trupla so pod vodstvom dežurne preiskovalne sodnice Okrožnega sodišča v Mariboru in ob navzočnosti dežurne okrožne državne tožilke iz Okrožnega državnega tožilstva v Mariboru opravili kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor. Isti dan je bila opravljena tudi sodna obdukcija, ki jo je odredila preiskovalna sodnica.

Ker identiteta pokojnega takrat še ni bila ni znana, je policija fotografijo pokojnega posredovala medijev in pozvala občanke in občane, da pomagajo pri identifikaciji moškega in sporočijo vse, kar bi lahko vedeli o okoliščinah njegove smrti. Poziv javnosti je dosegel svoj namen, saj je veliko ljudi, ki so na fotografiji prepoznali 43-letnika iz Rošnje, poklicalo policijo, tako na interventno telefonsko številko 113 kot tudi na anonimni telefon policije 080 12 00.

Po ugotovljeni identiteti in ugotovljenih znakih nasilnega vstopa v bivališče pokojnega so mariborski kriminalisti začeli obširno preiskavo kaznivega dejanja umora. Z različnimi opravili v skladu z Zakonom o kazenskem postopku je policiji uspelo izslediti pet osumljencev, ki so v sostorilstvu storili to okrutno dejanje. V preiskavo so bili vključeni tudi kriminalisti skupine za preiskovanje nerešenih umorov iz Uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave.

Z navedenimi aktivnostmi policije je bilo ugotovljeno da so 36-letni moški, 35-letna ženska, 25-letni moški, 18-letni moški ter mladoletnik utemeljeno osumljeni, da so storili kaznivo dejanje umora po 116/I-4 čl. Kazenskega zakonika (KZ-1). V zgodnjih jutranjih urah, 12. oktobra, so pokojnika iz brezobzirnega maščevanja v njegovi stanovanjski hiši hudo pretepli. Za tem so ga prisilili, da je sedel v avtomobil, s katerim so ga odpeljali v gostinski lokal. Tam so ga še huje pretepli. Žrtev je utrpela več zlomov okostja in hude poškodbe.

Po tem dejanju so ga trije osumljeni odpeljali z vozilom na Mariborsko Pohorje, kjer so po dosedanjih ugotovitvah njegovo truplo odvrgli v gozd.

Trem osumljenim so kriminalisti na podlagi člena 157/II Zakona o kazenskem postopku, v zvezi z drugo točko I. odstavka 201. člena, 14. oktobra odvzeli prostost. Vsi trije so bili že 16. oktobra na podlagi Zakona o kazenskem postopku, privedeni k dežurni preiskovalni sodnici Okrožnega sodišča v Mariboru. Drugima dvema osumljenima je bila odvzeta prostost 15. oktobra 2013, že dva dni pozneje pa sta bila osumljenca privedena k preiskovalnemu sodniku.

Vsem občankam in občanom, ki so policiji sporočili pomembne informacije in tako pomagali pri tej kompleksni kriminalistični preiskavi, se iskreno zahvaljujemo za vse informacije in pomoč.