Sorodne objave

 

Policisti bomo 19. in 20. oktobra v okviru akcije 0,0 šofer poostreno nadzirali psihofizično stanje voznikov na slovenskih cestah. Vozite previdno!

Gre za drugi del preventivne akcije 0,0 šofer, prvi je potekal že maja, naslednja dva pa bosta konec leta (med 8. in 10. novembrom ter med 9. in 15. decembrom). Z usklajeno akcijo želimo vse pristojne službe - poleg Ministrstva za zdravje in Policije v akciji sodelujejo tudi druge vladne in nevladne organizacije - zmanjšati škodljivo in tvegano rabo alkohola, prepovedanih drog in drugih psihoaktivnih snovi v cestnem prometu ter število prometnih nesreč, ki se zgodijo zaradi tega.

Policisti bodo po vsej Sloveniji izvedli več poostrenih nadzorov nad psihofizičnim stanjem voznikov, pri čemer bodo veliko pozornosti namenili predvsem voznikom tovornih vozil in avtobusov.  Prav tako bodo vsem kršiteljem hujših prekrškov (visoka prekoračitev hitrosti, nepravilno prehitevanje in neupoštevanje določil o prednosti itd.) odredili tudi preizkus alkoholiziranosti. Poostren pa bo tudi nadzor nad spoštovanjem določb Zakona o omejevanju porabe alkohola (15. člen) v neposredni povezavi z akcijo, in sicer bodo policisti preverjali, kje oz. v katerih gostinskih lokalih so vozniki, kontrolirani v poostrenem nadzoru, in udeleženci hujših prometnih nesreč z višjo koncentracijo alkohola v izdihanem zraku, uživali alkoholne pijače.


Zvočni posnetek izjave mag. Ivana Kapuna mp3) 
vodje Sektorja prometne policije v Upravi uniformirane policije na Generalni policijski upravi


V lanskem letu smo policisti opravili več kot 330.000 preizkusov alkoholiziranosti. Ugotavljamo, da se največ prometnih nesreč, v katerih so povzročitelji pod vplivom alkohola, zgodi ponoči oz. v zgodnjih jutranjih urah ob petkih in sobotah. Statistika sicer kaže, da se število prometnih nesreč se v Sloveniji iz leta v leto zmanjšuje, vendar delež alkoholiziranih povzročiteljev vseh prometnih nesreč ostaja nekje na enaki ravni. Zelo zaskrbljujoč je podatek, da je bil v letu 2012 delež alkoholiziranih povzročiteljev smrtnih prometnih nesreč kar 34 %. 

Alkoholizirani vozniki so v devetih mesecih letošnjega leta povzročili 1.180 (lani 1.317) prometnih nesreč, kar predstavlja 10 % vseh povzročiteljev. V tem obdobju se je zgodilo 84 smrtnih prometnih nesreč, od tega je bilo 20 povzročiteljev pod vplivom alkohola.

Policisti zato ponovno opozarjamo:

Nasveti voznikom

  • Vozite le trezni! Če boste uživali alkoholne pijače (ne glede na zaužito količino), se ne odločite za vožnjo v cestnem prometu.
  • Če ste uživali alkohol, naj vozi kdo, ki alkoholnih pijač ni užival, ali uporabite javna prevozna sredstva.
  • Dosledno upoštevajte tudi druga cestnoprometna pravila, še zlasti pravila o hitrosti, prednosti, prehitevanju, uporabi varnostnih pasov in mobilnih telefonov ter varnostni razdalji.

Nasveti lastnikom gostinskih lokalov

  • Vsem organizatorjem javnih prireditev in lastnikom gostinskih lokalov priporočamo pazljivost pri točenju alkoholnih pijač in spoštovanje določb Zakona o omejevanju porabe alkohola, saj so med gosti tudi vozniki, ki bodo po odhodu iz lokala udeleženi v cestnem prometu.
  • Ne točite alkoholnih pijač tistim, ki so že pod vplivom alkohola, mladoletnim, še posebej pa tistim, za katere veste, da bodo zatem sedli v vozila!


Alkohol ubija, največkrat nedolžne

Več nasvetov za varnost v cestnem prometu