Sorodne objave

 

Med 3. in 13. marcem v Sloveniji poteka preventivna akcija pod sloganom Stop! Prednost ima življenje, namenjena povečanju prometne varnosti na nivojskih prehodih ceste in železniške proge.

stop2Nosilec akcije je Ministrstvo za promet, ki želi na ta način skupaj z drugimi institucijami in ministrstvi vplivati na vedenje voznikov in drugih udeležencev cestnega prometa ter posredno zmanjšati število prometnih nesreč in njihove posledice na nivojskih prehodih ceste preko železniške proge.


Stop! Prednost ima življenje - program aktivnosti  


V zadnjih štirinajstih letih se je po podatkih Ministrstva za promet na nivojskih prehodih ceste preko železniške proge v Sloveniji zgodilo 589 prometnih nesreč, v katerih je umrlo 130 ljudi (v povprečju 9 na leto). Lani so v prometnih nesrečah na nivojskih prehodih ceste preko železniške proge umrli 4 ljudje ali 1,9 % vseh umrlih v prometnih nesrečah. Večina prometnih nesreč na nivojskih prehodih ceste preko železniške proge se zgodi na lokalnih cestah, kjer je število nivojskih prehodov ceste preko železniške proge največje. V akciji bodo sodelovali tudi policisti, ki bodo nadzirali promet na nivojskih prehodih ceste preko železniške proge.Policija svetuje:

Prometni predpisi določajo, da mora voznik, ki se približuje nivojskemu prehodu, voziti s posebno previdnostjo in s takšno hitrostjo, da lahko pred njim pravočasno ustavi. Vlak ali drugo prevozno sredstvo, ki se premika po železniških tirih, ima prednost pred drugimi udeleženci v cestnem prometu. Nezavarovani nivojski prehodi ceste čez železniško progo so označeni z Andrejevim križem. Voznik mora pred takšnim prehodom ustaviti vozilo in se prepričati, da lahko varno prečka železniško progo.

Zavedati se moramo, da lahko za svojo varnost največ naredimo udeleženci v cestnem prometu sami. Zato dosledno upoštevajte prometno signalizacijo in prometna pravila prehajanja preko železniške proge!