Sorodne objave

 

Policija je zaznala pojav širjenja škodljive kode, ki uporabnikom pri obiskovanju spletnih strani prikaže obvestilo o blokiranju računalnika in o obveznem plačilu globe oz. kazni za ponovno odblokiranje računalnika. Pri tem so v obvestilu uporabljeni grafični in besedni znaki slovenske policije, ki uporabnika zavajajo, da gre za obvestilo policije. Opozarjamo, da gre za računalniški virus!

Tovrstnih obvestil policija nikakor ne pošilja, zato ne gre za obvestilo policije temveč za v svetu že znan in dokaj razširjen računalniški virus. Uporabnik svoj računalnik običajno okuži s pregledovanjem okuženih spletnih strani, predvsem tistih z neprimerno vsebino (npr. z ogledovanjem fotografij in video posnetkov na različnih pornografskih spletnih straneh). Z virusom okužen računalnik nato uporabniku prikaže sporočilo o blokiranju računalnika in mu onemogoči nadaljnje delo z računalnikom.

virusLažno obvestilo, ki je predstavljeno kot opozorilo policije.

Opozarjamo, da gre za računalniški virus!


Iz vsebine, ki kroži v slovenskem jeziku, je razvidno, da gre za pomanjkljiv prevod, najverjetneje opravljen s samodejnim prevajalnikom. Prav tako so zavajajoče in napačne navedbe členov in kazni, ki naj bi izhajale iz slovenskega kazenskega zakonika, saj tovrstne dikcije v navedenih členih tega zakona ne obstajajo.

V policiji zagotavljamo, da ne pošiljamo takšnih obvestil, in uporabnikom svetujemo:

  • da takim obvestilom ne nasedajo in ne plačujejo nikakršnih zneskov,
  • da uporabljajo licenčno programsko opremo in protivirusne programe,
  • redno posodabljajo nameščeno programsko opremo,
  • zamenjajo in zavarujejo uporabniška imena in gesla za dostop do različnih internetnih storitev (npr. e-pošta, družabna omrežja, e-bančništvo ipd.),
  • da so pozorni na obvestila v "slabem" slovenskem jeziku, ki kažejo na možno prevaro, saj gre pogosto za napačne in površne prevode, opravljene s pomočjo aplikacij za samodejno prevajanje.


Varni na internetu