Sorodne objave

 

Generalni direktor policije Stanislav Veniger je danes, 8. julija 2014, sprejel tri slovenske policiste, ki bodo med 14. julijem in 14. avgustom 2014 pomagali hrvaškim kolegom pri izvajanju policijskih nalog s slovenskimi državljani.

IMG 7419 zm

Z leve: vodja Sektorja za  mednarodne policijske operacije v Službi generalnega direktorja policije Vladimir Pocek, policist Janez Rojko, policist Bojan Triglav, generalni direktor policije Stanislav Veniger, policist Robert Gabor in Allen Lorbek in SMPO SGDP.


Slovenski policisti bodo v sodelovanju s hrvaškimi policisti svoje naloge opravljali na območju istarske, liško-senjske in primorsko-goranske policijske uprave. Sodelovali bodo pri policijskih dejavnostih, ki jih hrvaški policisti opravljajo v povezavi s slovenskimi državljani, predvsem pa omogočali hitrejšo komunikacijo s slovenskimi turisti in dajali predloge glede obravnavanja slovenskih državljanov.

Slovenski državljani se lahko na policista obrnejo preko slovenskega veleposlaništva v Zagrebu ali preko posameznih policijskih postaj, kjer bodo delovali (Pula, Novalja, Krk).

Janez Rojko, sicer vodja policijskega okoliša na Policijski postaji Ptuj (Policijska uprava Maribor), bo deloval na območju istarske policijske uprave (Policijska postaja Pula). Na območje ličko-senjske policijske uprave (Policijska postaja Novalja) odhaja vodja policijskega okoliša na Policijski postaji Lendava Robert Gabor (Policijska uprava Murska Sobota). Medtem ko bo vodja policijskega okoliša na Policijski postaji Slovenj Gradec Bojan Triglav delo opravljal  na območju primorsko-goranske policijske uprave (Policijska postaja Krk).

 

Slovenska in hrvaška policija sta maja znova podpisali protokol o sodelovanju med turistično sezono, ki daje podlago za napotitev policistov. Tovrstno obliko skupnega sodelovanja je slovenska policija sprejela leta 2011 in izkazalo se je za uspešno ter dobro sprejeto: postopki s slovenskimi državljani so krajši, pri čemer pride do izraza tudi pomoč pri komunikaciji zaradi jezika. Poleg tega se slovenski državljani v postopkih počutijo varneje ob prisotnosti slovenskega policista. Kot izredno dobro se je izkazalo še sodelovanje pri izmenjavi operativnih informacij.