Sorodne objave

 

Ob 25. novembru, mednarodnem dnevu boja proti nasilju nad ženskami, smo na Ministrstvu za notranje zadeve in v policiji, skupaj z nevladnimi organizacijami, pripravili široko zastavljeno kampanjo za preprečevanje nasilja nad ženskami. Z različnimi akcijami bo potekala vse do 10. decembra, svetovnega dneva človekovih pravic.

Nasilje nad ženskami - videospot  

IMG 8990

Na novinarski konferenci ob začetku kampanje so sodelovale ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal, vodja Oddelka za mladoletniško kriminaliteto na Generalni policijski upravi Tatjana Mušič, predstavnica Društva SOS telefon Špela Veselič in predsednica Društva za nenasilno komunikacijo Katja Zabukovec Kerin. Predstavile so načrtovane aktivnosti in preventivno gradivo: brošuro, videospot, letake, plakate, nalepke za policijska vozila, bele pentljice, tematsko urejene izložbe na Štefanovi 2.

KakoLahkoPomagamNaslovnicaBrosureNasiljeNadZenskamiNasilje nad ženskami - brošura 


Z različnimi aktivnostmi in prireditvami, ki so del svetovne kampanje za pravice žensk, želimo javnost osveščati o nesprejemljivosti nasilja. Žrtve nasilja želimo spodbuditi, naj hitreje poiščejo pomoč, in soočati storilce z odgovornostjo za svoja dejanja.
KakoPrekinemPartnerjevoNasiljeObenem pa želimo spodbuditi tudi druge ljudi, naj se ne umikajo, ko ta problem zaznajo v svoji okolici, pač pa naj svoje sume prijavijo in prevzamejo aktivno vlogo v boju proti nasilju.
SlisiteZvokeNasiljaUkrepajteVodja oddelka za mladoletniško kriminaliteto na Generalni policijski upravi Tatjana Mušič je predstavila statistične podatke policije. "Ti kažejo, da smo na dobri poti, da se na to temo veliko dela oziroma podatki kažejo na napredek v celotni družbi in v policiji," je dejala Tatjana Mušič.

IMG 8918

Tatjana Mušič


V zadnjih letih se vztrajno povečuje število kaznivih dejanj nad ženskami in število kaznivih dejanj, ki jih v policiji beležimo kot nasilje, ki se dogaja v družini. To pa zato, ker so ženske najpogosteje žrtve kaznivih dejanj znotraj njihovih družin, storilci pa so največkrat njihovi partnerji, možje in bivši partnerji. "V policiji smo za dvig strokovnosti v zadnjih letih veliko naredili. Ti podatki niso samo odraz aktivnosti in prizadevanja policije, so tudi odraz boljše zakonodaje, žrtvam bolj prijazne in prilagojene zakonodaje ter povečanja občutljivosti družbe, za kar imajo prvenstveno zasluge nevladne organizacije in civilna družba," je zaključila Tatjana Mušič.

Po novinarski konferenci so predstavniki ministrstva za notranje zadeve, policije in nevladnih organizacij, pa tudi posamezni ministri in drugi vidni predstavniki vlade na Prešernovem trgu v Ljubljani delili letake mimoidočim in opozarjali na problem nasilja nad ženskami.
IMG 9117

Na nesprejemljivost nasilja nad ženskami opozarjamo tudi s s tematsko urejenimi izložbami Ministrstva za notranje zadeve in Policije na Štefanovi 2 v Ljubljani.

Presernov_trg_policistka_251109

Letake bodo med 16-dnevno kampanjo delili tudi policisti in policistke med opravljanjem svojih rednih nalog.


Poleg tega bodo oblepili belo-modra policijska vozila z nalepkami, s katerimi bodo pozivali k prijavi nasilja nad ženskami na telefonsko številko policije 113. Policisti bodo letake in plakate razdelili tudi šolam, vrtcem, zdravstvenim ustanovam, centrom za socialno delo in drugim javnim ustanovam.

OblikeNasiljaNadZenskamiV policiji bomo 4. decembra 2009 v sodelovanju z nevladnimi organizacijami organizirali strokovni posvet o nasilju nad ženskami in ustrezni obravnavi žrtev, namenjen policistom in kriminalistom, tožilcem, sodnikom in delavcem v centrih za socialno delo.

Več o kampanji ter pogosta vprašanja in odgovore o nasilju nad ženskami najdete na naslednjih spletnih povezavah:

Društvo SOS telefon za ženske in otroke - žrtve nasilja

Društvo Ženska svetovalnica

Društvo za nenasilno komunikacijo

Društvo KLJUČ - center za boj proti trgovini z ljudmi