Sorodne objave

 

Med 1. in 12. oktobrom bodo potekale številne aktivnosti za večjo varnost pešcev, pri katerih sodeluje tudi policija. Na današnji novinarski konferenci, ki jo je organizirala Javna agencija RS za varnost prometa, smo podrobneje predstavili posamezne aktivnosti in nasvete za večjo varnost pešcev.

IMG 4882Policisti bomo v tem času izvajali krajše poostrene nadzore, predvsem v bližini prehodov za pešce, kjer bomo nadzirali tako ravnanje pešcev kot tudi ravnanja (in morebitna izsiljvanja pešcev) s strani voznikov motornih vozil. Hkrati bomo tudi opozarjali pešce na varno udeležbo v cestnem prometu.

Preventivne aktivnosti, ki jih tudi letos koordinira Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, in bodo potekale na nacionalni in lokalni ravni v sodelovanju z različnimi partnerji, državnimi organi, sveti za preventivo, nevladnimi organizacijami itd., so predstavili:

  • mag. Igor Velov, v. d. direktorja Javne agencije RS za varnost prometa
  • Mateja Markl, vodja Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu
  • mag. Ivan Kapun, vodja Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi
  • Cvetko Staniša, predstavnik Združenja občinskih inšpekcijskih služb

Kot je na današnji novnarski konferenci dejal mag. Ivan Kapun, aktivnosti za večjo varnost pešcev prihajajo ob pravem času. "V tem obdobju se vozne razmere na cestah poslabšujejo, saj se v tem obdobju krajša dan, več je padavin, na cestah je veliko listja, vidljivost je slabša tudi zaradi pogoste megle itd. Tudi statistika kaže na to, da je v tem obdobju več prometnih nesreč, v katerih so udeleženi pešci. Poudariti je treba, da še vedno večino prometnih nesreč, v katerih so udeleženi pešci, povzročijo vozniki motornih vozil. Treba pa je opozoriti tudi pešce, da se velikokrat spravijo v nevarnost zaradi lastnih napačnih ravnanj. Tudi v letošnjem letu so se namreč večkrat znašli kot povzročitelji prometnih nesreč, in sicer so celo tri smrtne prometne nesreče povzročili sami. Letos je do danes umrlo 8 pešcev (v enakem obdobju lani 17), od tega se je pet prometnih nesreč zgodilo v temnem delu dneva, pešci pa v nobenem primeru niso nosili odsevnih teles."

"Policisti se pridružujemo aktivnostim za večjo varnost pešcev. Seveda naše aktivnosti potekajo skozi vse leto. Glede na ugotovitve bomo največjo pozornost namenili voznikom osebnih avtomobilov. Aktivnosti bodo usmerjene v umirjanje prometa in izsiljevanje prednosti pešcev na zaznamovanih prehodih za pešce. Pozorni bomo tudi na pravilno ravnanje pešcev, predvsem pa na to, ali uporabljajo svetlobna telesa ponoči," je še dodal Kapun in ob koncu opozoril voznike, naj bodo previdni in strpni do pešcev, saj gre vendarle za najšibkejše udeležence v prometu. Hkrati pa se v vlogi pešca znajdemo vsi, s pravilnim ravnanjem za volanom pa bomo prispevali tudi k lastni varnosti.

579053234 mala

Za večjo varnost pešcev, policisti svetujemo:

  • pešci, upoštevajte cestnoprometna pravila in uporabljajte prometne površine, namenjene hoji pešcev,
  • v mraku, ponoči in ob slabši vidljivosti obvezno uporabljajte odsevna telesa za večjo vidnost oziroma svetilko, ki oddaja belo svetlobo,
  • vozniki, med vožnjo bodite posebej previdni na območju prehodov za pešce in območjih, kjer se lahko pričakuje prisotnost pešcev.

 Vozniki, pazite na pešce!

Bodi preVIDEN - nasveti pešcem za varnejšo udeležbo v prometu

 

Tokratne akcija je drugi del aktivnosti za večjo varnost pešcev. Glavna cilja akcije sta zmanjšanje števila prometnih nesreč, v katerih so udeleženi pešci, in povečanje uporabe odsevnih teles pri pešcih, ki so zaradi zmanjašnja vidljivosti in posledično slabše vidnosti, še posebej v jesensko-zimskem času, nadpovprečno izpostavljeni tveganjem za prometne nesreče. Prvi del aktivnosti je bil načrtovan in izveden februarja.