Sorodne objave

 

Med 17. in 19. oktobrom poteka tretji del akcije 0,0 šofer. V tem času bomo policisti poostreno nadzirali psihofizično stanje voznikov na slovenskih cestah. Bodite odgovorni vozniki - preden se usedete za volan, ne uživajte alkohola!

Vozi trezen-2Alkohol ubija, največkrat nedolžne!


Kot vsako leto tudi letos v zadnjih mesecih leta zaradi pogostih praznovanj in proslavljanj pričakujemo večjo prisotnost alkohola med udeleženci v cestnem prometu, zato je pričakovati tudi več kršitev in prometnih nesreč. Zaradi takšnega, ponavljajočega se stanja vsako leto policisti namenimo posebno pozornost varnosti cestnega prometa prav v zadnjih mesecih leta in ob prehodu v novo leto.

MLeskovarZvočni posnetek izjave Matjaža Leskovarja iz Sektorja prometne policije v Upravi uniformirane policije (mp3) 


V okviru akcije 0,0 šofer, ki poteka med 17. in 19. oktobrom, bodo policisti po vsej Sloveniji izvedli številne poostrene nadzore nad psihofizičnim stanjem voznikov. V tem času bo na slovenskih cestah moč opaziti povečano število policistov, ki bodo preverjali tako vožnjo pod vplivom alkohola, kakor tudi vožnjo pod vplivom prepovedanih drog in psihoaktivnih zdravil. Poostrene kontrole bodo potekale ob različnih časovnih obdobjih in na različnih cestnih relacijah. Prav tako bodo policisti vsem kršiteljem hujših prekrškov (visoka prekoračitev hitrosti, nepravilno prehitevanje in neupoštevanje določil o prednosti itd.) odredili tudi preizkus alkoholiziranosti.

Poostren pa bo tudi nadzor nad spoštovanjem določb Zakona o omejevanju porabe alkohola (15. člen), in sicer bodo policisti preverjali, kje oz. v katerih gostinskih lokalih so vozniki, kontrolirani v poostrenem nadzoru, in udeleženci hujših prometnih nesreč z višjo koncentracijo alkohola v izdihanem zraku, uživali alkoholne pijače.


Nasveti voznikom

  • Vozite le trezni! Če boste uživali alkoholne pijače (ne glede na zaužito količino), se ne odločite za vožnjo v cestnem prometu.
  • Če ste uživali alkohol, naj vozi kdo, ki alkoholnih pijač ni užival, ali uporabite javna prevozna sredstva.
  • Dosledno upoštevajte tudi druga cestnoprometna pravila, še zlasti pravila o hitrosti, prednosti, prehitevanju, uporabi varnostnih pasov in mobilnih telefonov ter varnostni razdalji.


Nasveti lastnikom gostinskih lokalov

  • Vsem organizatorjem javnih prireditev in lastnikom gostinskih lokalov priporočamo pazljivost pri točenju alkoholnih pijač in spoštovanje določb Zakona o omejevanju porabe alkohola, saj so med gosti tudi vozniki, ki bodo po odhodu iz lokala udeleženi v cestnem prometu.
  • Ne točite alkoholnih pijač tistim, ki so že pod vplivom alkohola, mladoletnim, še posebej pa tistim, za katere veste, da bodo zatem sedli v vozila!

S preventivno akcijo, ki jo koordinira ministrstvo za zdravje, želimo vse pristojne službe zmanjšati škodljivo in tvegano rabo alkohola, prepovedanih drog in drugih psihoaktivnih snovi v cestnem prometu, s tem pa tudi število prometnih nesreč, ki se zgodijo zaradi tega. Akcija 0,0 šofer bo potekala še v dveh terminih, in sicer med 7. in 11. novembrom ter med 1. in 20. decembrom 2014.