Sorodne objave

 

Ko sedemo za volan in se vključimo v promet, bodimo odgovorni. Do sebe in ostalih udeležencev v prometu.

Na cesti, v prometu prebijemo velik del dneva. Včasih smo pešci, drugič kolesarji, vozniki ali potniki, vsem udeležencem pa je skupno to, da moramo biti na dogajanje okrog sebe pozorni. Hitro se zgodi, da spregledamo, se spozabimo ali da nas nekaj zmoti, posledice takih ravnanj pa so velikokrat neljube ali celo usodne.

Nenadno zaviranje, prehitra vožnja, nepravilno prečkanje ceste, prehitevanje po desni, prekratka varnostna razdalja itd., so posledice nepozornosti, malomarnosti, hitenja in neprevidnosti. V prometu se nesreče ne zgodijo same od sebe, skoraj vedno pa je prisotna človeška napaka.

V desetih mesecih letošnjega leta se je na slovenskih cestah zgodilo 15.033 prometnih nesreč, 5 % manj kot v enakem obdobju lani. Življenje je izgubilo 93 udeležencev, 699 se jih je hudo telesno poškodovalo in 6.150 lahko telesno poškodovalo. Najpogostejša vzroka smrtnih prometnih nesreč in prometnih nesreč s telesnimi poškodbami še vedno ostajata neprilagojena hitrost in nepravilna stran oz. smer vožnje. Zaradi neprilagojene hitrosti je v prometnih nesrečah umrlo 30 udeležencev, zaradi nepravilne strani oz. smeri vožnje pa 34 udeležencev.

Potniki v vozilu in udeleženci v prometu so velikokrat tudi otroci, ki naša ravnanja vidijo s svojimi očmi drugače kot mi! Na eni od ljubljanskih osnovnih šol smo otroke povprašali o njihovih izkušnjah v prometu. Povedali so tudi, kaj je tisto, kar jih pri vožnji odraslih moti, in česa si želijo oni.


Otroci o prometu (wmv)   


Prometno okolje mora biti čim bolj varno. Zato ponovno poudarjamo, da smo za njegovo ustvarjanje pomembni vsi udeleženci in pozivamo k preudarni in strpni vožnji.

Izboljšajmo prometno kulturo. Bodimo odgovorni, bodimo pozorni! Bodimo dober zgled! Otroci nas spremljajo in se od nas učijo.
 

Več preventivnih nasvetov si lahko preberete na spletnih straneh policije:

Za varnost v prometu lahko največ naredimo udeleženci sami!

Poziv voznikom k odgovornemu ravnanju v prometu

Preventiva

 

V priponkah si lahko ogledate tudi aktualne statistične podatke: