Sorodne objave

 

V Gallusovi dvorani Cankarjevega doma je Policijski orkester sinoči, 22. decembra 2009, leto zaključil s tradicionalnim božično-novoletnim koncertom.

IMG 2173

Slavnostna govornica na prireditvi, ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal, je med drugim povedala: "Policija pogosto velja za izjemno neprožen, konservativen, inercijsko orientiran ter nasploh neodziven organizem. /.../ V letošnjem letu smo s svojim delovanjem dokazali, da temu še zdaleč ni tako. Kljub nekaterim korenitim posegom smo namreč pokazali, da relativno hitri, in vendar zelo potrebni manevri, ne puščajo nujno za seboj naftnih madežev. Dokazali smo, da se tudi policija lahko izkaže kot izjemno občutljiv detektor, ki med prvimi zazna nekatere družbene probleme. Povečanje njene učinkovitosti pa ob premišljenemu in usklajenemu delovanju ne terja nujno tudi žrtvovanja naših pravic in svoboščin. Seveda pa si za uspešno plovbo v preteklem letu kapitan ne more pripisati nič več zaslug, kot poslednji častnik na krovu. Zato se vam, drage sodelavke in sodelavci, zahvaljujem za vso vašo pripravljenost na spremembe in izjemno strokovno in učinkovito delo."

IMG 2068 1

 Nagovor ministrice ob božično-novoletnem koncertu Policijskega orkestra 


Ministrici in generalnemu direktorju policije Janku Goršku so se na koncertu poleg sodelavcev pridružili tudi številni vabljeni gostje.

IMG 2037

Dirigent Milivoj Šurbek


Orkester, tokrat pod taktirko Milivoja Šurbka, je odlično odigral še enega v nizu mnogih koncertov v obdobju svoje 60-letne zgodovine. Policist Matjaž Mrak, poklicni glasbenik v Policijskem orkestru in hkrati član narodno-zabavnega ansambla Štajerskih 7, je vokalno pospremil nekaj pesmi, večino drugih pa je kot gost zapel Janez Lotrič. Gruberjevo Sveto noč in Scaltrittijevo Jezusovo rojstvo sta zapela skupaj, slednjo pa je z vmesnim recitalom obogatil igralec Polde Bibič.

IMG 2107

Janez Lotrič in Matjaž Mrak

IMG 2085

Polde Bibič


Koncert so "odprli" solisti tolkalnega tria Akademije za glasbo Petra Vidmar, Katarina Kukovič in Lovro Ašič, nepozabno noto pa je dalo devet baletnih plesalk in trije baletni plesalci Konzervatorija za glasbo in balet. Tamkajšnji profesor Matej Selan je koreografiji Ponchiellijevega Plesa ur iz opere La Gioconda posebej pripravil za včerajšnji koncert.

 IMG_2008

Solisti tolkalnega tria Akademije za glasbo

IMG 2165

Baletni plesalci Konzervatorija za glasbo in balet


Milivoj Šurbek je vsestranski glasbenik, deluje kot dirigent, kot pianist in pedagog. V letih 1991-2000 je bil umetniški vodja in glavni dirigent Policijskega orkestra. Pod njegovim vodstvom je ansambel dosegel visoko kakovostno raven in pravi simfonični zvok, ki je značilnost orkestra še danes.

Koncertni list 

Orkester je s Puccinijevo skladbo Nessun dorma nameraval zaključiti koncert, vendar ga je navdušena publika še trikrat priklicala na oder.

Program je povezovala Lorella Flego.