Sorodne objave

 

Generalni direktor policije Janko Goršek in ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal sta na Generalni policijski upravi danes, 20. januarja 2010, sprejela enajst policistov, ki so se v zadnjem času izkazali s svojimi nesebičnimi in izjemnimi dejanji.

IMG 3284

Policistom sta za nagrado izročila skromna darila - knjige Muzej organov za notranje zadeve ter se jim zahvalila za izjemen prispevek k ugledu slovenske policije in njeni pozitivni podobi v javnosti.

IMG 3241

"Spoštovani, v izredno veselje mi je, da sem se danes lahko srečal z vami. Vam, ki ste rešili življenje, vam, ki ste pomagali ohraniti življenje, in vam, ki ste dosegli izjemne športne uspehe, se iskreno zahvaljujem. Vaša največja in pravzaprav edina nagrada pa je iskreno notranje zadovoljstvo, tisti topel občutek, ki vas bo spremljal ne le do konca vaše kariere, temveč gotovo do konca življenja," je dejal Janko Goršek policistom, ki so s svojimi izkušnjami, občutkom do sočloveka, požrtvovalnostjo pomagali ohraniti življenja, in policistom, ki so pri svojem delu in športnem udejstvovanju pokazali nadpovprečno vztrajnost, voljo in sodelovanje.

Ministrica Katarina Kresal je k temu dodala, da njihova dejanja izredno ceni: "Gre za presežek golega izpolnjevanja službene dolžnosti. Delo lahko opravljaš bolj ali manj 'ukalupljeno', lahko pa mu dodaš neko osebno noto, dodano vrednost. Poklic policista omogoča izjemno širok nabor vrednot, ki jih je mogoče še dodati k osnovnim zahtevam. Vsi vemo, policisti morajo svoje delo opravljati strokovno, zakonito, etično. Tu se lahko konča ali pa tudi nadaljuje. Od vsakega posameznika je odvisno, ali bo svojemu delu dodal še srčnost in osebni napor ter ga obogatil z odnosom do sočloveka, solidarnostjo, s čimer bo iz svojega poklica naredil nekaj več." 

IMG 3256

Policist Marjan Pangos, zaposlen kot vodja patrulje v skupini za varovanje državne meje na Policijski postaji Piran, je nesebično daroval kostni mozeg in tako nekomu pomagal, da preživi.

Pred petimi leti se je danes 39-letni policist odločil za članstvo v slovenskem registru prostovoljnih, nesorodnih darovalcev kostnega mozga in se pridružil skupinskemu vpisu v izolski bolnišnici. Potem ko se je izkazal kot ustrezen donator, so mu 15. decembra 2009 odvzeli krvotvorne celice. Teden dni pred odvzemom si je moral vbrizgavati zdravilo, ki povečuje tvorbo krvotvornih celic. V tem času je normalno opravljal svoje delo, kljub možnim neželenim stranskim učinkom, in tudi po odvzemu se je počutil dobro, tako da je delo normalno opravljal. Policista tudi sicer odlikujeta strpnost in nesebičnost, njegov človeški čut in razumevanje za ljudi v stiski pa se odražata tako pri njegovem vsakodnevnem delu kot pri prenosu izkušenj na mlajše kolege.

IMG 3238

Štirje policisti Policijske postaje Lendava: Renata Senica, Damijan Dervarič, Robert Gabor in Tomaž Meleš, so zvečer 4. januarja 2010 z oživljanjem rešili življenje sodelavcu, ki je padel v nezavest in ni kazal osnovnih življenjskih funkcij.

Med odpravo na teren je bilo v sobi na policijski postaji pet policistov. Sedeli za mizo, ko je enemu od njih postalo slabo, padel je s stola in nezavesten obležal na tleh. Trije navzoči policisti in policistka so ga takoj položili na bok, eden od policistov pa je preveril njegove osnovne življenjske funkcije in ugotovil, da ne diha in da mu ne bije srce. Policisti so ga zato začeli oživljati, s čimer jim je uspelo, da so ga spravili k zavesti oz. vzpostavili srčni utrip. Dežurni policist je medtem poklical reševalce. S hitrim in strokovnim ravnanjem v kritični situaciji so policisti še pravočasno pomagali svojemu sodelavcu in mu tako rešili življenje. Več o dogodku v sporočilu za javnost (14. 1. 2010).

IMG 3270

Z izjemnimi športnimi dosežki in odličnimi rezultati v taekwondoju pa se je izkazal policist Urada za varnost in zaščito Mitja Potočnik.

26-letni športnik je v policiji zaposlen od leta 2005. Ko je uspešno zaključil usposabljanje, je bil izbran celo za najboljšega kandidata generacije. V prostem času se ukvarja z borilnimi veščinami, s taekwondojem, kjer je zelo uspešen v svoji kategoriji. Športno pot je začel leta 1997 v klubu v Braslovčah, dokler ni lani septembra začel trenirati pod vodstvom trenerja Tomaža Barade, večkratnega evropskega in svetovnega prvaka. Zadnjih devet let je član slovenske taekwondo reprezentance in dosega vrhunske rezultate tako na mednarodni kot tudi svetovni ravni.

IMG 3235

Za nedavni uspeh na že 39. patruljnem teku na smučeh na Pokljuki, ki ga organizira Slovenska vojska, pa sta se notranja ministrica in generalni direktor policije zahvalila tudi petčlanski ekipi Specialne enote: Dejanu Lavriču, Francu Petriču, Pavlu Vaukmanu, Janezu Zupaniču in vodji ekipe Romanu Hitiju, saj so ponovno dosegli prvo mesto. Več o 39. patruljnem teku v sporočilu za javnost (19. 1. 2010).

Patruljnega teka se udeležujejo že vrsto let in vsakič znova zasedajo najvišja mesta. Policisti Specialne enote, ki velja za elito slovenske policije, so športniki v izjemni psihofizični pripravljenosti. Uspehe dosegajo na različnih, tudi mednarodnih področjih, in so močna konkurenca najboljšim specialnim enotam po svetu.