Sorodne objave

 

Med 9. in 16. marcem smo policisti po vsej Sloveniji preverjali, ali med vožnjo uporabljate varnostni pas. V tem obdobju smo ugotovili 3.007 kršitev.

Policisti smo v tem času preverjali uporabo varnostnega pasu pri voznikih in sopotnikih na sprednjih in zadnjih sedežih ter pravilno uporabo zadrževalnih sistemov med vožnjo. Ugotovili smo kar 3.007 kršitev neuporabe varnostnega pasu in zadrževalnih sistemov v vozilu med vožnjo. Od tega smo izrekli 350 opozoril in izdali 2.657 plačilnih nalogov (skupaj z mandatnimi kaznimi za tujce).

Število kršitev:

  • neuporaba varnostnih pasov pri odraslih (sprednji sedeži): 2.676
  • neuporaba varnostnih pasov pri odraslih (zadnji sedeži): 180
  • neuporaba varnostnih pasov pri otrocih (sprednji sedeži): 5
  • neuporaba varnostnih pasov pri otorcih (zadnji sedeži): 55
  • neuporaba zadrževalnih sistemov (otroci): 91

Preventivna akcija je bila usklajena tudi z evropsko akcijo Seatbelt in je sočasno potekala v več evropskih državah. Glavni cilj akcije je bil povečati uporabo varnostnega pasu tako pri voznikih kot ostalih sopotnikih in zmanjšati število mrtvih in hudo telesno poškodovanih v prometnih nesrečah. Varnostni pas je namreč še vedno najpomembnejša varnostna naprava v vozilu, s katero lahko v veliko primerih preprečimo najhujše posledice. Strokovnjaki so namreč ugotovili, da bi bilo med vozniki in potniki v avtomobilih 40 % manj žrtev, če bi vsi uporabljali varnostne pasove.

01 VarnostniPas

Pripnite se in zavarujte svoje življenje ter življenja svojih sopotnikov!

 

Več nasvetov za varno uporabo varnostnih pasov in zadrževalnih sistemov