Sorodne objave

Muzejska dejavnost 12. oktober 2021
 

Na mednarodnem zbirateljskem sejmu Collecta, ki je bil med 26. in 28. marcem na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, si je bilo moč ogledati tudi del zgodovine slovenske policije in bogato zbirko policijskih insignij z vsega sveta.

 MG 6303

Letos smo v ospredje postavili vlogo miličnikov v času osamosvojitve. Na ogled smo postavili nekdanjo miličniško uniformo iz 60-ih let, delovno uniformo milice iz obdobja osamosvajanja in sodobno policijsko uniformo. Veliko zanimanja so pritegnili posamezni kosi orožja in druge (tudi zaščitne) opreme iz obdobja osamosvojitvene vojne. Prebrati si je bilo moč tudi zanimive odlomke o poteku osamosvojitvene vojne, objavljene v starih številkah revije Varnost ter knjigah o slovenski policiji in muzeju policije.

 MG 6316

Med zanimivejšimi razstavnimi predmeti sta bila zagotovo tudi dva starodobna motorja; BMW R 65, ki so ga izdelovali od leta 1978 do 1985, policija pa jih je uporabljala med letoma 1980 in 1990, ter BMW R 80 RT, ki ga je Policija uporabljala med letoma 1986 in 2000. Obe motorni kolesi sta izdelani v tovarni BMW po policijskem programu (prilagojen sedež, bočni kovčki, prostor za radijsko postajo) in se razlikujeta od serijsko izdelanih tovrstnih motornih koles.

 MG 6306

Razstavni prostor policije smo letos obogatili tudi z delom sicer precej obsežnejše zasebne zbirke policijskih kap in našitkov z vsega sveta, ki so last Franca Novaka, nekdanjega komandirja Policijske postaje vodnikov službenih psov Ljubljana. Policijski našitki in kape, ki so v Slovenijo prišli tudi z najbolj oddaljenih delov sveta, so bili prava paša za oči. Tako so si obiskovalci lahko ogledali kose policijskih uniform iz Avstralije, Indije, Rusije, Južne Afrike, Nepala, Združenih držav Amerike, republik nekdanje Jugoslavije itd.

 MG 6339