Sorodne objave

 

Slovenski policisti smo minulo soboto iz zaklenjenega in pregretega avtomobila, parkiranega pred enim od trgovskih centrov na Gorenjskem, rešili že povsem dehidriranega otroka. Zaradi takšnih in podobnih dogodkov, pa tudi zaradi napovedi novega vročinskega vala v naslednjih dneh, policisti ponovno opozarjamo na nekatere previdnostne ukrepe.

Predvsem opozarjamo, da se otrok, starejših oseb ali oseb, ki niso sposobne same skrbeti zase, ne sme puščati v zaprtih in zaklenjenih vozilih na vročini, saj je to zanje lahko smrtno nevarno. Enako velja za živali, ki v vročih dneh potrebujejo posebno oskrbo in jih prav tako ne smemo pustiti zaprtih v vozilih ali neposredno na soncu.

Poletni meseci so tudi sicer bolj kritični. Na cestah proti turističnim krajem, zlasti ob koncih tedna, je navadno gneča, ki povzroča nejevoljo, svoje doda še vročina ... Vse to vpliva na manjšo prometno varnost. Voznikom, ki se odpravljajo na pot, zato svetujemo, naj svoje vozilo pred daljšim potovanjem dobro prezračijo, se razgibajo, med vožnjo pa naj uživajo osvežilne brezalkoholne pijače. Poleti se pri voznikih pogosteje pojavi tudi utrujenost, ki je posledica sončne svetlobe in segrevanja avtomobila med vožnjo ter je napogostejša med 1. in 6. uro zjutraj ter med 14. in 16. uro popoldne. Na pot se zato vedno odpravite spočiti, če postanete med vožnjo utrujeni, pa se čimprej ustavite in si odpočijte! Več preventivnih nasvetov na spletni strani: Vožnja poleti

Zaradi pogostih vročinskih neviht, celo neurij s točo, voznike v tem času opozarjamo, da je ustavljanje na avtocesti in hitri cesti, v predorih ali pod nadvozi izredno nevarno! S tem bi namreč ogrozili tako sebe kot druge udeležence v prometu, saj lahko pride do zastojev ali nevarnih naletov in prometnih nesreč. Več o tem: Vožnja v neurju in toči

V vročih poletnih in počitniških dneh številni iščejo ohladitev bodisi kje ob vodi (na urejenih in neurejenih kopališčih ob morju, rekah in jezerih) bodisi v gorah. Da pri tem ne bi pozabili na lastno varnost oz. da bi zmanjšali možnosti tako za utopitve kot nesreče v gorah, na previdno ravnanje opozarjamo tudi vse kopalce, potapljače in planince:


Ko iščete ohladitev v vodi in ob njej, ne pozabite na varnost!

Nasveti za pohodnike, planince, gornike