Sorodne objave

 

Jutri se otroci vračajo v šolske klopi, dopustniško razposajeni in v pričakovanju vnovičnega srečanja s sošolkami in sošolci, mnogi med njimi pa v šolo vstopajo prvič. Neučakani, da si izmenjajo zgodbe o svojih dopustniških dogodivščinah, pa tudi znova zaskrbljeni zaradi domačih nalog in "kontrolk", bodo zagotovo še najmanj razmišljali o prometu. Ob tej priložnosti sta ministrica za notranje zadeve mag. Vesna Györkös Žnidar in generalni direktor policije Marjan Fank pozvala vse udeležence v prometu, naj bodo pozorni na otroke.

skupna 01

Zvočni posnetek izjave notranje ministrice in generalnega direktorja policije (mp3)


Kot je poudarila ministrica, otroci pomena varnosti na cesti in resnosti morebitnih posledic še ne razumejo v popolnosti, zato so manj predvidljivi. Za njihovo varnost smo zato odgovorni vsi: starši, ki naj bi otroke podučili, na kaj morajo biti pozorni za varno pot v šolo, vozniki in ostali udeleženci v prometu, ki moramo biti še dodatno pozorni na otroke ter ustrezno prilagoditi način vožnje, še posebej v okolici vrtcev in šol, in tudi pristojne službe. "Otroci morajo biti varni ne le doma, ampak tudi v vzgojno-izobraževalnih inštitucijah in tudi na cestah, saj je to sestavni del njihove pravice do otroštva," je poudarila ministrica. 

ministrica 03

Ob tem je generalni direktor policije Fank poudaril, da bodo za brezskrbno pot otrok v šolo in domov skrbeli tudi policisti, a največ lahko za varnost otrok v prometu storimo prav vozniki sami. "Brezbrižni, da se nam v oklepu avtomobila ne more nič zgoditi, namreč pogosto pozabimo, kako izpostavljeni in ranljivi so drugi udeleženci, predvsem otroci, bodisi kot pešci, bodisi kot kolesarji. Od trenutne brezbrižnosti za volanom do nepovratne posledice pa je majhen korak," je poudaril Fank.

gdp2

Otroci, na drugi strani, pogosto še ne poznajo vseh pravil, ali pa nanje niso pozorni. Zato se ne jezimo nad njihovo otroško razposajenostjo, če se na primer med igro spozabijo in s pločnika nenadoma stopijo na cesto, temveč raje predvidevajmo njihova ravnanja!

Bodimo njihovi varuhi in dosledno spoštujmo prometna pravila in znake, predvsem tiste o omejitvah hitrosti v naselju, saj so postavljeni z namenom in ne za to, da bi jih vsakič znova prevozili z aroganco in jezo, češ da takšne omejitve nimajo smisla. V okolici šol, vrtcev in igrišč vozimo počasi, da lahko v vsakem trenutku varno ustavimo. Da je počasneje tudi zares varneje, kaže tudi podatek, da je verjetnost smrti pešca ob trku pri hitrosti 50 km/h kar 85 %, pri hitrosti 30 km/h pa se verjetnost, da bo pešec zaradi trka umrl, zmanjša na manj kot 10 %. Da volan in alkohol ne sodita skupaj, bi moralo biti že samoumevno. A žal morajo policisti vsakič znova opozarjati voznike, naj za volan nikoli ne sedajo pod vplivom alkohola!

Svojo pozornost med vožnjo usmerimo na ceste in ne tvegajmo nesreče z menjavo radijskih postaj, telefoniranjem ali kakšnim drugim nespametnim dejanjem. Ob tem je Fank poudaril, da bomo veliko storili tudi s svojim vozniškim znanjem, predvsem pa obnašanjem: "Naj bo to defenzivno in strpno do ostalih prometnih udeležencev".

Fank je ob tem pozval tudi starše, da namenijo del priprave otroka na šolsko leto tudi prometnovarnostni vzgoji. "Preverite, katera pravila vaši otroci poznajo in katerih ne, predvsem pa ne pozabite, da jim z vsakim svojim ravnanjem dajete pozitiven ali negativen zgled. Vaša dejanja bodo otroci zagotovo posnemali."

Ministrica in generalni direktor policije sta pozvala, naj poskrbimo, da bodo slovenske ceste ne le v teh prvih šolskih dneh, temveč skozi celo leto varne za naše malčke (in za ostale udeležence v prometu). Stremimo k temu, da bi naše ceste postale vzor prometne kulture in varnosti! Vsak od nas lahko prav vsak dan prispeva svoj delež. Le tako bomo preprečili nove nesreče in trenutni negativni trend prometne varnosti obrnili na bolje.

Ob koncu sta vsem učencem zaželela uspešen začetek šolskega leta, vse voznike pa še enkrat pozvala, naj vozijo previdno.


Varna pot v šolo in domov - preventivni nasveti policije

otroci slikaVozi previdno!  (plakat


Preberite tudi: