Sorodne objave

 

Od 21. do 25. septembra 2015 je v Sloveniji potekala druga faza operacije Blue Amber, ki je obsežna mednarodna kriminalistična akcija v boju proti organiziranemu kriminalu. V njej so sodelovale policije iz 28 držav članic EU, 11 držav zunaj EU in drugi mednarodni partnerji.

Operacija Blue Amber je organizirana pod okriljem Europola v okviru projekta EMPACT (Evropska multidisciplinarna platforma za boj proti kriminalnim grožnjam). Skupni rezultati kažejo, da je bilo v tej akciji prijetih 179 osumljencev, zaseženih skoraj 3 tone kokaina in 250 kg sintetičnih drog ter 74 vozil.

Policija in Finančna uprava RS sta v okviru operacije sodelovali v različnih akcijskih dnevih (poostrenih nadzorih) na področjih prepovedanih drog (kokain, heroin, sintetične droge), ilegalnih migracij, trgovine z ljudmi, tatvin vozil in trgovine z orožjem.

Na mejnih prehodih s Hrvaško, na ljubljanskem letališču in v koprskem pristanišču sta nadzirali tranzit blaga, ki prihaja v Slovenijo oz. v EU iz Južne Amerike, držav zahodne Afrike, Turčije, Afganistana, Pakistana in Kitajske, predvsem zaradi suma tihotapljenja prepovedanih drog in odkrivanja novih psihoaktivnih snovi.

Na ljubljanskem letališču sta zadržali štiri pošiljke sumljivih snovi zaradi suma, da vsebujejo prepovedane droge oz. nove psihoaktivne snovi. V pošiljki, poslani iz Kitajske, je bila snov, ki je predpredhodna sestavina za izdelavo prepovedane droge amfetamin. V pošiljki iz Indije pa je bila nova psihoaktivna snov (kratom), že znana iz drugih držav EU, za katero bomo predlagali, da se uvrsti v Uredbo o razvrstitvi prepovedanih drog. Analiza zadnjih dveh pošiljk še poteka, prav tako pa tudi kriminalistična preiskava o okoliščinah teh primerov.

Na področju ilegalnih migracij, trgovine z ljudmi in trgovine z orožjem je slovenska policija na mejnih prehodih in ljubljanskem letališču poostreno nadzirala sumljive potnike in vozila z namenom odkritja aktivnosti kriminalnih združb pri organizaciji tihotapljenja ilegalnih prebežnikov in orožja ter trgovine z ljudmi.

Policisti in uslužbenci finančne uprave so v akcijskih dnevih kontrolirali več kot 6000 oseb, pregledali več kot 500 vozil in 13 kontejnerjev.

Na Europolu je bil vzpostavljen operativni center, v katerem je bil prisoten tudi predstavnik slovenske policije, ki je skrbel za stalno in učinkovito izmenjavo prejetih informacij in zaprosil s predstavniki drugih sodelujočih držav.


Europolovo sporočilo za javnost 

Statistični podatki (Europol)