Sorodne objave

 

Slovenska policija je v Makedonijo od 25. februarja do 25. marca 2016 napotila tretjo skupino s šestimi policisti in policistko za izvajanje skupnega nadzora pri prehajanju državne meje na njenem ozemlju v okviru skupnega ukrepanja pri upravljanju toka povečanega števila migrantov.

Tam bodo naloge opravljali policisti Boštjan Hren iz Policijske postaje Lendava (Policijska uprava Murska Sobota), Rafko Dopler iz Policijske postaje za izravnalne ukrepe Maribor (PU Maribor), Rado Polič iz Postaje mejne policije Gruškovje (PU Maribor), Vilibald Kranjc iz PMP Obrežje (PU Novo mesto), Samo Rajh iz PMP Sečovlje (PU Koper), Goran Ilisić iz PPIU Kranj (PU Kranj) in policistka Mateja Kanzler iz PMP Rogatec (PU Celje).

IMG 4686 zm

IMG 4697 zm

Sprejemu pri generalnem direktorju policije Marjanu Fanku in delovnemu srečanju so prisostvovali še vodja Sektorja za mednarodne policijske operacije v Službi generalnega direktorja policije na Generalni policijski upravi Vladimir Pocek in Roman Čoh iz SMPO SGDP GPU.


Policisti bodo svoje naloge opravljali na območju Postaje mejne policije Bogorodica (Police Station for Border Control and Border Surveillance Bogorodica). Makedonskim policistom bodo pomagali v začasnem prehodnem centru Gevgelija (Temporary Transition Centre – Gevgelija), kjer poteka sistem registracije migrantov. Slovenski policisti bodo naloge izvajali v delovni policijski uniformi in uporabljali bodo službena vozila.

IMG 4687 zm

Naloge, pravice in obveznosti slovenskih policistov so podrobneje opredeljene v Protokolu med Ministrstvom za notranje zadeve Republike Slovenije, Policijo, in Ministrstvom za notranje zadeve Republike Makedonije, Uradom za javno varnost, o skupnih patruljah na ozemlju Republike Makedonije v okviru skupnega ukrepanja.

IMG 4691 zm

Dan pred odhodom jih je sprejel generalni direktor policije Marjan Fank. Prenesel jim je izpovedi policistov, ki so bili na delu v Makedoniji pred njimi oz. so še vedno tam, ter povzel dogovore in stališča tako slovenske policije kot notranjega ministrstva glede migracijskih tokov. Ne dvomi, da se bodo pri delu izkazali, saj gre za policiste z večletnimi izkušnjami in znanjem stega delovnega področja. Vsem skupaj, ki jih pričakovano čakajo naporni dnevi, je med drugim zaželel še srečno pot in povratek domov.

Trenutno je na delu v Makedoniji 13 policistov; drugi skupini poteče mandat sredi marca.

IMG 4700 zm

V Makedonijo odhaja na delo šest policistov (4. 1. 2016)

Fank se je sestal s šefom makedonske policije in obiskal slovenske policiste v Makedoniji (27. 1. 2016)

V Makedonijo odhaja na delo drugih šest policistov (9. 2. 2016)

S skupno profilacijo do boljše regulacije in zmanjšanja migracijskega toka (18. 2. 2016)


Aktivnosti slovenske policije v zvezi z aktualnimi migracijskimi tokovi