Sorodne objave

Projekt Mladi in kriminal 9. september 2022
Projekt Varno poletje 5. september 2022
 

Pod geslom Varnostni pas - pripnite se in doživite se bo v ponedeljek, 17. maja 2010, začela 14-dnevna preventivno-represivna akcija, med katero bomo policisti po vsej državi poostreno preverjali, ali so vozniki in potniki v vozilih med vožnjo pripeti z varnostnim pasom. Preverjali bomo tudi, ali vozniki pri prevozih otrok uporabljajo ustrezne zadrževalne sisteme.

Aktivnosti bomo policisti izvajali na avtocestah ter državnih in lokalnih cestah, in sicer tako nad individualnimi kot organiziranimi prevozi, še posebej nad prevozi otrok. Med akcijo bomo ukrepali tudi zoper kršitelje, ki nepravilno uporabljajo mobilne telefone in ki pri vožnji po cesti storijo druge prekrške.

Nosilec akcije je Ministrstvo za promet, ki je pripravilo medresorski načrt aktivnosti in ga podrobneje predstavilo na današnji novinarski konferenci. Poleg predstavnikov Ministrstva za promet, Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu pri DRSC ter Zveze Združenj šoferjev in avtomehanikov Slovenije je na konferenci sodeloval tudi predstavnik Policije, Alojz Habič iz Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi.

nacrt Z akcijo, ki se bo zaključila 30. maja, želimo zmanjšati število mrtvih in telesno poškodovanih oseb v prometnih nesrečah zaradi neuporabe varnostnih pasov ter povečati uporabo varnostnih pasov med vozniki in potniki tako v osebnih in tovornih avtomobilih kot tudi v avtobusih.

Dejstvo je namreč, da varnostni pas rešuje življenja. Kot kažejo mednarodne izkušnje, uporaba varnostnih pasov zmanjša število smrtnih žrtev in hudih telesnih poškodb za najmanj 40 %. V Evropski uniji so prometni strokovnjaki izračunali, da bi letno preživelo 7.000 ljudi, če bi stopnja uporabe varnostnega pasu v vseh državah dosegla najvišjo raven. Zato je treba neuporabo varnostnega pasu šteti za težji prekršek in pozitivno sprejeti slogan preventivne akcije Pripnite se in doživite.

Več informacij (gradiva, radijski in tv oglasi, zvočni in videoposnetki) z novinarske konference na spletni strani Ministrstva za promet

IMG 2638