Sorodne objave

 

Ob trinajsti obletnici ene najhujših nesreč v zgodovini slovenskega gorskega reševanja je bil 10. junija 2010 spominski pohod na Okrešelj. Pohod sta organizirali Gorska reševalna zveza in Policija v spomin na tragično nesrečo, ki se je zgodila v pogorju Savinjskih Alp.

IMG 9107

Spominsko obeležje na Okrešlju

IMG 9122

10. junija 1997 je na območju Okrešlja potekala vaja stenskega reševanja pripadnikov Gorske reševalne službe, v kateri je sodeloval tudi policijski helikopter. Po spletu nesrečnih okoliščin je med vajo prišlo do hude nesreče. Medtem ko so dva reševalca z vitlom dvigovali v helikopter, je med sidriščem in helikopterjem ostala povezava. S sidrišča je potegnilo vseh pet reševalcev, ki so padli v globino.

IMG 9103

V nesreči se je smrtno ponesrečilo pet izkušenih gorskih reševalcev: Mitja Brajnik, Luka Karničar, dr. Jani Kokalj, Rado Markič in Boris Mlekuž. Nesreča pod Tursko goro in izguba sodelavca Mitje Brajnika je za vedno zaznamovala tudi slovensko policijo.

IMG 9125

 Policijski vikar Janez Novak je poudaril, da moramo biti hvaležni za nesebično pomoč vsem gorskim reševalcem, ki nemalokrat izpostavijo svoja življenja, da bi rešili druga.


Že leta 1997 so se člani takratnega strokovnega kolegija direktorja uprave policije odločili, da v spomin na tragično preminule gorske reševalce, med katerimi je bil tudi tedanji načelnik inšpektorata policije na UNZ Kranj Mitja Brajnik, vsako leto obiščejo ta kraj in položijo venec.

IMG 9137

Venec sta na spominsko obeležje položila generalni direktor policije Janko Goršek ter predstavnik Letalske policijske enote in vodja gorske policijske enote Robert Kralj.

IMG 9135

 "Za nesrečo sem izvedel med usposabljanjem. Trpko je bilo spoznanje, da sem izgubil vzornika in kolega Brajnika. Zame so vsi junaki, ki so lahko vzor vsem," je v svojem nagovoru poudaril vodja Letalske policijske enote Robert Sušanj.


Gorsko reševanje predstavlja eno najbolj nevarnih oblik reševanj, ki običajno potekajo ob zelo neugodnih vremenskih razmerah. Tako se gorski reševalci pri reševanju drugih močno izpostavljajo nevarnostim. Prav zaradi ekstremnih razmer pri reševanju, ki zahteva dobro opremljenost in vrhunsko usposobljenost, je pomembno, da se vsi tisti, ki se vključujejo v reševanje, dobro usposobijo za tako naporno in odgovorno delo. Tudi nesreča, ki se je pripetila pod Tursko goro, je bila namenjena temu. Žal se je končala tragično.