Sorodne objave

 

Po včerajšnjem uradnem odprtju projekta Šolar na smuči, ki poteka med 16. in 20. januarjem 2017 in v katerem med drugimi sodeluje tudi Policija, je pet smučarskih centrov danes zasedla pisana množica otrok četrtega in petega razreda osnovne šole. Pobudniki in podporniki akcije ter organizatorji so jih danes obiskali na smučišču Rogla.

Otroke je pričakala lepa zimska idila s poudarkom na mrazu in vetru ter bore malo sonca, vendar jih to ni zmotilo, da ne bi skupaj z učitelji smučanja vijugali po belih strminah. Dolgčas jim prav zagotovo ni bilo; k večjemu od pestrosti obrazov in različnih prepoznavnih oblek ('uniform') niso vedeli, kam bi prej pogledali.

IMG 0634

V odmoru, ki je nujno potreben, da smučar spočije utrujene noge in hkrati nabere moči za nadaljevanje pritiskanje smučk zdaj v levo zdaj v desno, so jih med drugimi pozdravili smučar Jure Košir, ki je ambasador te akcije, in deskar na snegu Rok Marguč, ki je kot vrhunski športnik zaposlen v policiji.

margucKo je Marguč v zimskem času v Sloveniji, trenira ravno na tem smučišču in so ga tudi otroci že navajeni videvati. Prišel jih je pozdravit po opravljenem še enem treningu med mnogimi. Dejal je, da pozdravlja takšen projekt in podobne, ki spodbujajo športno udejstvovanje. Meni, da je mnogo lažje, če kot mlajši spoznaš osnove katerega koli športa.

»Dobro je, da se otrokom omogoči ta en dan, da se spoznajo s športom, ki ga mogoče drugače do odrasle dobe sploh ne bi okusili. Povsem drugače je, ali prvič stopiš na smuči pri 30. letih starosti ali pri 10. letih. Mislim, da je lažje, če začnejo tako mladi, pa čeprav na žalost mnogi samo za en dan. Mogoče jim bo to tudi dodatna spodbuda v življenju,« je še dejal Rok Marguč, ki se je na smučarsko desko prvič postavil pri starosti petih let.

Zvočni posnetek izjave deskarja na snegu Roka Marguča (mp3) 


Seveda sta otroke skozi dan spremljala dva policista smučarja, za katere mnogi niso vedeli, da bi jih lahko srečali tudi na smučiščih. Obrazložila sta jim, da policisti na smučišču skrbijo za red in obravnavajo nesreče, česar pa si ne želijo, zato so jih opomnili na najpomembnejša pravila varnega smučanja in vedenja na in ob smučišču.

Policisti smučarji so na smučiščih pogosteje prisotni v času praznikov, ob koncu tedna in bodo kasneje tudi v času šolskih zimskih počitnic, vsekakor pa ob povečanem obisku smučišč, kot je oz. bo ta teden.

Obisk razširjene ekipe akterjev projekta pa lahko otroci pričakujejo tudi v naslednjih dneh: jutri na Mariborskem Pohorju, v sredo na Voglu, v četrtek na Krvavcu, v petek pa na smučišču Cerkno, kjer bo tudi uraden zaključek letošnje akcije Šolar na smuči.


S projektom Šolar na smuči otrokom že tretje leto približujemo največji slovenski šport (15. januar 2017)

Poskrbimo, da bo smučanje varno - prispevek z usposabljanja policistov smučarjev (23. december 2016)

 Le varna smuka je užitek - nasveti policije za večjo varnost na smučišču