Sorodne objave

 

Danes, 20. februarja, se je zaključila letošnja zabavna in predvsem poučna smučarska akcija Šolar na smuči, ki so jo v preteklem tednu gostili in brezplačno organizirali smučarski centri Krvavec, Rogla, Mariborsko Pohorje, Vogel in Cerkno, skupaj s Smučarsko zvezo Slovenije, Zavodom za šport Republike Slovenije Planica in Policijo. V akcijo je bilo vključenih več kot 2000 četrto- in petošolcev iz vse Slovenije, večina jih je celo prvič stala na smučeh. Zadnji dan akcije se je na zaključni prireditvi na smučišču Cerkno šolarjem na smučeh pridružil tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, častni pokrovitelj akcije Šolar na smuči, ki že tretje leto zapored prinaša nasmehe na otroške obraze in jih obogati za nepozabno izkušnjo.

MBC 7157

Letošnja akcija je v vseh petih centrih imela pravo zimsko kuliso. Zimske razmere in mrzlo vreme pa niso skalile otroškega veselja, tako se je v petih dneh akcije v petih smučarskih centrih zvrstilo preko 2000 otrok.

Zaradi močnega vetra sredi tedna smučanje za nekatere skupine ni bilo možno. Zato bodo koordinatorji v prihodnjih tednih poskrbeli za dodatne termine in tudi te skupine bodo deležne enakega programa kot otroci, ki so smučali med 16. in 20. januarjem.

MBC 6731

Na Krvavcu je v petih dneh smučalo skupaj 437 otrok, od tega 210 začetnikov, na Mariborskem Pohorju se je smučanja udeležilo 440 začetnikov in 103 nadaljevalci. Rogla je gostila skupaj 452 otrok, od teh jih je prvič na smučeh stalo 270, 109 otrok pa se bo smučanja udeležilo še v naslednjem tednu. Na smučišču Cerkno je svoje prve smučarske izkušnje pridobilo 210 otrok, 253 pa je bilo takih, ki so svoje znanje  izpopolnjevali. Vogel bo zaradi slabih vremenskih razmer večino skupin gostil v nadomestnih terminih v prihodnjih tednih.

20170120 113740

Razposajenim šolarjem na smučeh se je zadnji dan akcije pridružil tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Učencem je namenil veliko spodbudnih besed in jih pozval k aktivnemu preživljanju prostega časa.

Zvočni posnetek nagovora predsednika države Boruta Pahorja (mp3) 


Otroci, ki so v tem tednu z nasmejanimi obrazi zapuščali smučišča, so z navdušenjem pripovedovali o svoji izkušnji in zagotovili, da to ni bil njihov zadnji smučarski dan. Projekt pa so pohvalile tudi šole, ki so v akciji sodelovale.

Na današnjem zaključku je Policija, ki sodeluje v projektu vse od leta 2015, znova opozorila na pomen varnosti na smučišču. Še slab mesec je do začetka zimskih šolskih počitnic, ko bo na smučiščih spet več otrok. Zato ne pozabite: le varna smuka je lahko užitek. Poleg učenja smučanja je namreč namen projekta tudi opozoriti na varnost na smučiščih. Pomembno je vedeti, da so otroci in slabši smučarji veliko bolj dovzetni za morebitne nesreče in posledično poškodbe, zato morajo biti ostali udeleženci na smučiščih nanje še posebej pozorni, previdni pri smučanju pa morajo biti tudi otroci sami.

MBC 6816

Akcija Šolar na smuči je v treh letih na smuči postavila preko 6000 otrok in pobudnik akcije Uroš Zupan je ob zaključku letošnje izvedbe dejal: "Smučanje je zagotovo eden najlepših športov, ki združuje gibanje v naravi, hkrati pa omogoča tudi druženje in zabavo. Želimo da otroci ponovno prepoznajo vrednoto v športu in predvsem v smučanju, ki je v zadnjih letih zaradi ekonomskih razmer, pa tudi s snegom skopih zim, vedno manj dostopno. Zato me neizmerno veseli, da je pobuda v treh letih dosegla tak odziv in da vsako leto omogočimo smučanje večjemu številu otrok. Vse to kaže, da smo na pravi poti. Naj še poudarim, da je za uspešnost akcije zaslužna celotna ekipa, ki usklajeno sodeluje na projektu. Še tako dobra in močna ekipa, pa ne bi zmogla tega projekta izpeljati brez zvestih pokroviteljev, ki s prispevki pokrijejo večji del stroškov projekta, ki ga delno financirata tudi Fundacija za šport in Zavod za šport Planica iz virov MIZS. Glavna motivacija za nadaljnje delo in razvoj na projektu je vsekakor nasmeh in sreča, ki se po končanem smučanju izriše na otroških obrazih. Prepričani smo, da je mladim treba dati priložnost, da izkusijo za nas najlepši šport, in naš ambiciozni cilj je, da bi v naslednjih letih dali enako priložnost celi generaciji učencev četrtih in petih razredov."

20170120 115211

Organizatorji in policisti so skupaj skrbeli za veselje in varnost otrok na snegu.


Jure Košir se je kot ambasador akcije otrokom pridružil vsak dan v enem izmed smučarskih centrov in ob zaključku akcije ni skrival navdušenja: "Zelo sem vesel, da je akcija pridobila na pomenu, saj se nam vsako leto pridruži več otrok. Organizacija akcije poteka dobro in uživam ko vidim nasmejane otroke na snegu, še posebno tiste, ki se s smučanjem srečajo prvič. Zahvaljujem se vsem partnerjem in organizatorjem akcije in v čast mi je, da sem lahko del tega projekta."

Zadnji dan se je otrokom na smučeh pridružil tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki je otrokom namenil kar nekaj spodbudnih besed in jih pozval k aktivnemu preživljanju prostega časa, organizatorjem pa čestital za uspešnost akcije in jim izkazal podporo tudi v prihodnje.

Akcija Šolar na smuči je že tretje leto zapored omogočila voden brezplačen smučarski dan več kot 2000 četrto- in petošolcem, ki so jih šole po objavi razpisa Zavoda za šport Republike Slovenije Planica prijavile in jim tako omogočile nepozaben dan. Organizatorji in podporniki akcije pa so potrdili, da bodo ostali na začrtani poti in sledili cilju, tj. na smuči postaviti celotno generacijo učencev četrtih in petih razredov.

Nasveti za otroke

10 FIS pravil

Pobarvanka - otroci barvajte FIS pravila za smučanje in učite se!

Nasveti smučarjem in drugim osebam na smučišču

Na smučišču nismo sami - poznate obvestilne in opozorilne znake na smučišču?

Smuka

Pooblastila policistov na smučišču

Varnost na smučiščih (Ministrstvo za notranje zadeve)

Vožnja v naravi - omejitve (Ministrstvo za okolje in prostor)