Sporočila za javnost

Naj bodo dnevi, namenjeni sprostitvi, zabavi in športu, res prijetni. Skrb za varnost na smučišču mora biti zato na prvem mestu. Za red in sožitje na smučišču smo odgovorni vsi!

slika policista nadzornika na smučiščuSmučanje bo lahko veselo in varno le, če bomo uporabniki smučišč dovolj ozaveščeni, obzirni do drugih, previdni in odgovorni. Poznati moramo mednarodno veljavna vedenjska pravila in jih dosledno upoštevati.

Spoštujmo tudi opozorila, odredbe in navodila nadzornikov, policistov in drugih oseb, ki skrbijo za varnost na smučišču.

Poleg užitka prinaša smučanje tudi določeno tveganje. Veliko povečanje števila obiskovalcev na smučiščih, novi načini in tehnike smučanja in drsenja na snegu, pa tudi novi pripomočki, dodatna oprema, slaba ozaveščenost, predrznost in neprevidnost številnih uporabnikov belih strmin so privedli do povečanja števila poškodb. 

Nasveti policistov

  • Prilagodimo hitrost in način smučanja svojim izkušnjam, telesni pripravljenosti, snežni podlagi, lastnostim in zasedenosti smučišča ter vremenskim razmeram. 
  • Posebno pozorni bodimo na otroke in smučarje ali deskarje novince, smučajmo pa le na označenih in urejenih smučarskih progah. Kdor ne smuča, naj za hojo uporablja le rob smučišča.
  • Zaščitna smučarska čelada je obvezna za otroke, mlajše od 14 let, njena uporaba pa je priporočljiva tudi za odrasle. 
  • Smučanje pod vplivom alkohola ali mamil je skrajno neodgovorno in nevarno za lastno življenje in življenje drugih na smučišču.
  • Pazimo na svojo smučarsko opremo oziroma je ne odlagajmo tako, da bi ostala brez nadzora, ter na druge vredne predmete, ki jih imamo s sabo.  

Povezane vsebine

slika smučiščaPoznate obvestilne in opozorilne znake na smučišču?
Nasveti smučarjem in drugim osebam na smučišču
Pooblastila policistov na smučišču
Smuka
Sankanje - užitek, ne polomija
Deskarji
Tek na smučeh - pravila
Ekstremno smučanje - nasveti
Nasveti za otroke
Pobarvanka - otroci barvajte FIS pravila za smučanje in učite se!
Nadzor na smučiščih (Ministrstvo za notranje zadeve)
Vožnja v naravi - omejitve (Ministrstvo za okolje in prostor)