Sorodne objave

 

Med preventivno akcijo za večjo rabo varnostnega pasu, ki je potekala med 13. in 26. marcem, so policisti ugotovili 4.616 kršitev.

Policisti so v dvotedenski akciji, ki jo je vodila in koordinirala Javna agencija RS za varnost prometa, izvajali nadzor nad uporabo varnostnih pasov na sprednjih in zadnjih sedežih ter nadzor nad pravilno rabo zadrževalnih sistemov v vseh vrstah motornih vozil. Pri tem so ugotovili 4.616 kršitev zaradi neuporabe varnostnih pasov in zadrževalnih sistemov za otroke. Od tega so 611 kršiteljem izrekli opozorilo.

Glavna cilja akcije sta bila povečati uporabo varnostnega pasu v osebnih avtomobilih (še posebej na zadnjih sedežih), tovornih vozilih in avtobusih ter zmanjšati število mrtvih in število hudih telesnih poškodb, do katerih prihaja zaradi neuporabe varnostnega pasu.

Vam je že KLIKnilo?

Uporaba varnostnega pasu kar za polovico zmanjša tveganje za smrtno žrtev, za skoraj toliko zmanjša tudi tveganje za hude poškodbe ter za skoraj četrtino zmanjša tveganje za nastanek lažjih poškodb, tako pri voznikih kot pri sopotnikih na sprednjih sedežih.