Sorodne objave

 

Slovenskim žrtvam izsiljevalskih virusov so dešifrirna orodja odslej na voljo tudi v slovenskem jeziku. Spletni portal www.NoMoreRansom.org, ki ga je julija lani vzpostavil Evropski policijski urad (Europol), je po novem dostopen v 14 jezikih in vsebuje kar 40 brezplačnih orodij za dešifriranje dokumentov. Samo v nekaj mesecih si je z njimi uspešno pomagalo kar 10.000 žrtev spletnih napadov! Med partnerji projekta je tudi slovenska policija.

Čedalje več uporabnikov je ozaveščenih, upošteva preventivne nasvete in se zna zaščititi pred okužbo z izsiljevalskimi virusi ... Kaj pa, če se vendarle zgodi? Če vam je virus zašifriral datoteke, vi pa ne bi radi plačali drage odkupnine?

Še je upanje! Pomagate si lahko s spletno stranjo www.NoMoreRansom.org, kjer so zbrana vsa do sedaj odkrita in trenutno dostopna orodja za odšifriranje dokumentov.

NMR vstopna stranPortal, ki na enem mestu združuje vsa do sedaj odkrita dešifrirna orodja, je uporabnikom od aprila letos dostopen tudi v slovenski različici.

Za prevod vsebin na portalu je poskrbel nacionalni odzivni center SI-CERT, ki je poleg slovenske policije prav tako eden od partnerjev projekta, in tako še približal pomoč slovenskim spletnim uporabnikom. Ti lahko na portalu dobijo vse informacije, kako izsiljevalski virusi delujejo, kako se lahko ustrezno zaščitijo pred njimi in, seveda, kako lahko dešifrirajo zaklenjene podatke, kadar je možno.       

No More Ransom je mednarodna pobuda, ki omogoča žrtvam izsiljevalskih virusov povrnitev njihovih dokumentov brez plačila.

Pri projektu tesno sodelujeta javni in zasebni sektor, saj se policija ne more sama boriti proti računalniškemu kriminalu, še posebej če gre za izsiljevalsko programsko opremo. In raziskovalci na področju varnosti svojega dela ne morejo opravljati brez podpore organov pregona. Odgovornost v boju proti izsiljevalski programski opremi si delijo policija, ministrstvo za pravosodje, Europol in podjetja s področja varnosti IT. Spletni portal so zato zasnovali nizozemska policija, Europolov center za računalniški kriminal ter nekatera vodilna zasebna podjetja za računalniško varnost, nato pa so se projektu pridružili še številni partnerji z vseh kontinentov. Brez tega sodelovanja, ki sega tudi čez zemljepisne meje, namreč ni mogoče resno ukrepati proti globalni grožnji računalniške kriminalitete. 

Glavni cilj projekta je ozaveščanje uporabnikov po vsem svetu o tem, kako lahko preprečijo napade z zlonamerno programsko opremo. 

Izsiljevalska programska oprema je namreč v zadnjih nekaj letih postala zelo resna težava na področju računalniške varnosti. Postala je tako razširjena, da ji brez težav rečemo epidemija. Število uporabnikov, žrtev tovrstnih napadov, po podatkih iniciative www.NoMoreRansom.org skokovito narašča. Samo v obdobju med aprilom 2015 in marcem 2016 jih je bilo 718.000, kar pomeni 5,5-kratno povečanje glede na primerljivo obdobje v letih 2014 in 2015. Kot že dlje časa opozarja slovenski odzivni center SI-CERT, se izsiljevalski virusi širijo tudi v Sloveniji in povečujejo nevarnost okužbe.

Od decembra 2016 so brezplačna orodja, ki so objavljena na portalu, kar 10.000 žrtvam napadov omogočila povrnitev zašifriranih dokumentov, in to brez plačila odkupnine!

Doslej so imele žrtve v primeru okužbe le malo možnosti za ukrepanje. Če niso imele ustreznih varnostnih kopij pomembnih dokumentov, je bilo plačilo kriminalcem žal edina možnost. Z globalno iniciativo No More Ransom pa so žrtvam na voljo dešifrirni ključi, s katerimi si lahko odklenejo in si povrnejo svoje dokumente brez plačila. Še vedno pa naj bo glavno vodilo za uporabnike previdnost pri odpiranju priponk in ustrezen backup pomembnih dokumentov, saj je to najzanesljivejši način, da si ob okužbi povrnejo svoje dokumente. 

Dodatne informacije o izsiljevalskih virusih in preventivni nasveti