Sorodne objave

 

Ministrstvo za notranje zadeve Republike Slovenije sodeluje pri izvedbi projekta tesnega medinstitucionalnega sodelovanja (t.i. twinning projekt) IPA 2013 Podpora v boju proti pranju denarja v Bosni in Hercegovini (BA/13/IB/JH/01), in sicer kot sodelujoči partner v konzorciju z vodilno partnerico Avstrijo.

IntranetV dogovoru z Avstrijo je Slovenija prevzela vodenje štirih od desetih komponent projekta. Pri implementaciji projekta bo imela Slovenija vidnejšo vlogo, saj bodo v BiH sodelovali strokovnjaki, ki bodo tam prisotni različno dolgo, in sicer do 40 strokovnjakov bo sodelovalo kratkoročno, en strokovnjak srednjeročno, prisotna pa bo tudi rezidenčna projektna svetovalka.

IMG 0095Projekt v vrednosti 2 milijona evrov se je uradno začel izvajati 3. aprila 2017 in bo trajal 24 mesecev. V Sarajevu je bila 11. maja 2017 organizirana otvoritvena konferenca, ki jo je z uvodnim nagovorom odprl minister za varnost Bosne in Hercegovine Dragan Mektić. Slovensko policijo sta na konferenci predstavljala pomočnik direktorja Uprave kriminalistične policije Slavko Koroš in slovenski vodja projekta dr. David Smolej.

IMG 0150

Slavko Koroš je v svojem nagovoru med drugim izpostavil, da "Slovenija uvršča pomoč pri razvoju, izboljšanju stabilnosti in varnosti jugovzhodne evropske regije med prioritete svojega delovanja, prav tako le-ta ostaja visoko na agendi Evropske unije. V zadnjih letih so države v regiji naredile viden napredek v procesu približevanja Evropski uniji, kar se vidi pri izvajanju reform na poti približevanja EU. Sodelovanju z Bosno in Hercegovino Slovenija namenja še posebno pozornost, zato si želimo čim hitrejše nadaljevanje začetih reform na področju pranja denarja, in tu ima Bosna in Hercegovina popolno podporo Slovenije." IMG 0151

Poleg omenjenega projekta Ministrstvo za notranje zadeve Republike Slovenije aktivno sodeluje tudi pri implementaciji twinning projekta IPA 2012 Krepitev organov za odkrivanje in preiskovanje kaznivih dejanj, ravno tako v Bosni in Hercegovini.

IMG 0135