Sorodne objave

 

Na skupni novinarski konferenci pred začetkom glavne turistične sezone smo predstavniki Policije, Družbe za avtoceste v RS in Javne agencije RS predstavili svoje aktivnosti za večjo pretočnost cest in napotke voznikom za varnejše potovanje. Vsem, ki se boste v prihajajočih dneh in tednih odpravili na pot, svetujemo predvsem veliko mero strpnosti! K zmanjšanju zastojev pa lahko pripomorete tudi vozniki sami, in sicer tako, da ob zaporah upoštevate varnostno razdaljo in signalizacijo pred zaporami.

Ob začetku počitnic in pred glavno turistično sezono se namreč zastojem in povečanemu prometu na slovenskih cestah ni mogoče povsem izogniti. Kot so povedali govorci na današnji novinarski konferenci, lahko povečan promet pričakujemo skozi celotno poletno sezono, najbolj obremenjene bodo ceste od severa proti jugu. Že tradicionalno največ gneče pričakujemo ob petkih popoldne in sobotah dopoldne, ko se večina odpravi proti turističnim krajem, ob nedeljah popoldne pa je največ prometa v nasprotni smeri. Voznikom zato priporočamo, naj se izognejo prometnim konicam in se na pot odpravijo z veliko mero strpnosti!

IMG 20170621 110918

Poleg predstavnika Policije, mag. Ivana Kapuna, vodje Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi, sta na konferenci sodelovala še mag. Ulrich Zorin, vodja Službe upravljanja prometa in prometne varnosti v DARS, d. d., in mag. Igor Velov, direktor Javne agencije RS za varnost prometa. Podrobnejše informacije v zvezi s prometnimi razmerami v prihajajoči turistični sezoni, ki jih je predstavil predstavnik DARS-a, so dostopne v sporočilu za javnost: Na pot se odpravite z veliko mero strpnosti.

01 VarnoPoletjeNaCestah

Udeležencem cestnega prometa predlagamo, da spremljate prometne informacije {fa-external-linkin se, če je le mogoče, odpravite na pot takrat, ko na cestah ni zastojev. Spoštujte prometne predpise, še posebej ob zastojih, in bodite strpni. S seboj vzemite zadostno količino brezalkoholnih osvežilnih pijač in se pogosteje kot sicer ustavite ter naredite odmor. Če jemljete zdravila, jih ne pozabite vzeti s seboj.


Več preventivnih nasvetov policije:

Varno v poletje na slovenskih cestah!

Vozniki, počasi, strpno in previdno med zastoji!

Pred odhodom na dopust pravočasno preverite veljavnost svojih dokumentov!

Izberite katerega od manj obremenjenih mejnih prehodov


Poleti se bo promet na turističnih območjih zgostil, več bo tudi turistov

Z začetkom turistične sezone se je tudi promet na avtocestah in hitrih cestah precej zgostil. Po besedah mag. Ivana Kapuna se bo število turistov v letošnjem letu nekoliko povečalo. Največ turistov v poletnih mesecih tudi letos pričakujemo v obmorskih in gorenjskih turističnih krajih ter naravnih zdraviliščih. Porast števila gostov pričakujejo letos tudi v sosednji Hrvaški, zato je pričakovati določene negativne vplive in posledice na državnih in deloma tudi na lokalnih cestah v Sloveniji (nor. povečano gostoto prometa, povečan hrup, prometne nesreče ...). Smeri povečanih prometnih tokov bodo v letošnji poletni sezoni zelo podobne lanskim, zato povsem utemeljeno pričakujemo, da se bodo tudi letos na vseh glavnih cestnih povezavah oz. na avtocestnem križu pojavljali občasni krajši ali daljši prometni zastoji.


Vzrok za prometne nesreče v gostejšem prometu predvsem prekratka varnostna razdalja

"Med kršitvami pričakujemo največ nepravilnega prehitevanja, vožnje na prekratki varnostni razdalji ter drugih oblik agresivne vožnje, s katerimi se bodo vozniki poskušali prebiti iz 'neprostovoljnega ujetništva'. Analize kažejo, da do najhujših posledic prometnih nesreč - do hudih poškodb in smrti - običajno prihaja takrat, ko je promet redek oziroma poteka normalno, saj so hitrosti takrat večje. Vzroki za te prometne nesreče so najpogosteje neprilagojena hitrost, izsiljevanje prednosti ter nepravilna smer in stran vožnje. V gostem prometu število prometnih nesreč sicer ni zanemarljivo, vendar pa so njihove posledice blažje; večinoma gre za prometne nesreče z materialno škodo in lahko telesno poškodovanimi udeleženci, med vzroki zanje pa je velikokrat prekratka varnostna razdalja, zaradi katere prihaja do naletov in s tem povezanih zastojev," je pojasnil mag. Kapun.

Statistični podatki policije o prometni varnosti v poletni turistični sezoni 2016 


Načrtovane aktivnosti policistov

Policija bo svoje aktivnosti prilagodila izsledkom analize varnosti cestnega prometa. Policisti bodo prisotni predvsem tam, kjer bo problematika (npr. ob zastojih zaradi večje gostote prometa ali prometnih nesreč). V skladu s svojimi pristojnostmi bodo pomagali udeležencem cestnega prometa. Prisotni bodo tudi na vzporednih cestah, na katerih promet ni tako gost, izstopajo pa zaradi posledic prometnih nesreč. Ob stoječih kolonah vozil na avtocestah in drugih cestah, kjer se pojavljajo zastoji, bodo nadzirali promet in zoper kršitelje dosledno ukrepali:zoper tiste, ki prehitevajo, vozijo vzvratno ali mimo po odstavnih pasovih oz. prehitevalnih pasovih kljub prometnemu znaku, ki prehitevanje prepoveduje. Pogosto bodo preverjali tudi vožnjo pod vplivom alkohola, ki je v poletnih mesecih skoraj tako pogosto prisoten v prometnih nesrečah kot decembra.


Opozorila in nasveti voznikom

 • Ob zastojih ne zapuščajte vozil in ne hodite po avtocesti ali hitri cesti. S takšnim ravnanjem namreč ogrožate predvsem svojo varnost.
 • Če pride do zastoja, mora biti med kolonama vozil na prehitevalnem in voznem pasu dovolj prostora za intervencijska vozila (reševalce, gasilce, policiste, izvajalce rednega vzdrževanja, inšpekcijske službe …). Vozila na voznem pasu se morajo razvrstiti na desno stran do robne črte, vozila na prehitevalnem pasu pa na skrajno levo stran do robne črte. S pravilnim ravnanjem intervencijskim službam omogočite hitrejši prihod na kraj dogodka, hitrejšo prvo pomoč ponesrečencem in hitrejšo odpravo vzroka zastoja.
 • V poletnih mesecih velja Odredba o omejitvi prometa na cestah v RS, kjer je ob sobotah in nedeljah prepovedan promet tovornih vozil in skupin vozil, katerih največja dovoljena masa presega 7.500 kg, in sicer ob sobotah med 6. in 16. uro ter ob nedeljah med 8. in 22. uro.
 • V primeru udeležbe v prometni nesreči samo z materialno škodo je treba vozila takoj umakniti iz vozišča. Udeleženca prometne nesreče pa se lahko sama dogovorita in izpolnita evropsko poročilo o prometni nesreči. Predlagamo fotografiranje kraja prometne nesreč še pred umikom vozil. V takem primeru ni treba klicati policije, razen če je udeležen tujec.
 • Ob počasni vožnji se je treba korektno in skladno z zakoni umakniti z vozišča.
 • Poleti so na cestah zelo izpostavljeni tudi pešci, kolesarji, motoristi, ki so šibkejši, vendar enakopravni udeleženci cestnega prometa in moramo biti nanje še posebej pozorni! 
 • Vožnja v naravnem okolju je prepovedana (še zlasti v območjih, ki so zavarovana s posebnimi predpisi: naravni rezervati, krajinski parki ipd.).
 • Vožnja po nasipih in v bližini rečnih brežin, obal jezer in gramoznic je lahko zelo nevarna.
 • Če boste s sabo na dopust oz. počitnice vzeli hišne ljubljenčke, poskrbite, da bo njihov prevoz ustrezen, da bodo imeli dovolj hrane in vode. Vremenske nevšečnosti vplivajo tudi nanje. Če pa je vaš hišni ljubljenček pes, ga na javnih krajih ne pozabite imeti na povodcu.


Vozniki, poskrbite tudi za varnost svojega premoženja

 • Priprto okno zaklenjenega vozila je prava vaba za priložnostne tatove, ki z malo truda odprejo vaše vozilo, v katerem imate morebiti mobitel, denarnico, torbico ali kovček ... Zato jih ne puščajte na policah, sedežih ali drugih vidnih mestih; varneje bodo shranjeni v prtljažniku. Zlatnina, denar, kreditne kartice, čeki in dokumenti ne sodijo v predale vozila.
 • Prtljago naložite v vozilo tik pred potovanjem. Ne puščajte prtljage na strehi avtomobila, ki je parkiran zunaj, na prostem.
 • Zaščitite avtoradio.
 • Če je le mogoče, ne puščajte ključev v avtomobilu brez nadzora (npr. v avtopralnicah, na servisih ...). Preprečili boste ponareditev ključev in tatvino vozila.
 • Nikoli ne puščajte ključa v kontaktni ključavnici, tudi če vozilo zapuščate le za hip.
 • Ko zapuščate vozilo, zaprite vsa okna in vrata ter obvezno zaklenite vozilo, prtljažnik in pokrov posode za gorivo.
 • Elektronska blokada vžiga motorja pride vedno prav. Priporočljivo je, da v svoje vozilo vgradite alarmno napravo, ki jo ob zapuščanju vozila vključite.
 • Ne parkirajte na slabo razsvetljenih ulicah in parkirnih mestih.
 • Poleti je na turističnih krajih povečano število avtomobilov, zato je toliko bolj pomembno, da je pri parkiranju red. Raje naredite kakšen korak več, kot pa da vam "pajek" odpelje avtomobil ali pa da dobite mandatno kazen za nepravilno parkiranje.
 • Kolesa so, predvsem v poletnih mesecih, pogosta tarča storilcev kaznivih dejanj, ki vaše kolo uporabijo za vožnjo, za nadaljnjo prodajo ali pa le za rezervne dele. Te tatvine so najpogostejše v strnjenih naseljih, storilci pa pri storitvah kaznivih dejanj izkoriščajo slabo zavarovana kolesa, tako pred vhodi v zgradbe kakor tudi v kolesarnicah in kleteh. Priporočamo, da za zaklepanje koles uporabljate primerne ključavnice oz. kolo po uporabi skrbno zaklenete v za to primerne prostore (kolesarnice, kletne prostore).
 • Jahte, jadrnice in motorni čolni naj bodo na privezih trdno privezani. Vaš privez naj znanci večkrat preverijo, morebiten nasilni vstop pa takoj prijavite policiji.
Poskrbite za svojo varnost in varnost drugih. Naj vam dopust oz. počitnice ostanejo v lepem spominu!