Sorodne objave

 

Skupaj z Zavodom Varna pot in predstavniki drugih institucij, ki si v državi prizadevajo za večjo varnost na cestah, smo v rehabilitacijskem inštitutu Soča podrobneje predstavili projekt Skupaj iz stiske, ki svojcem in prijateljem žrtev prometnih nesreč ponuja strokovno psihosocialno pomoč. Kako je ta pomembna, se zavedamo tudi policisti, ki smo pri svojem vsakodnevnem delu priča številnim tragičnim zgodbam.

SkupajIzStiskec01

"Slovenske ceste so do leta 2010 zahtevale 6.481 življenj, telesno se je poškodovalo 225.729 oseb. Za nemimi številkami stojijo imena, priimki, tragične življenjske zgodbe posameznikov in njihovih bližnjih. Izguba najdražjih, izguba zdravja in kvalitete življenja, hud stres, bolečina, popolna in nenadna sprememba življenjske poti, vsakdana, ciljev in vrednot so le del vsega, s čimer se dnevno srečujejo žrtve prometnih nesreč v najširšem smislu. Z organizirano in strokovno podporo projekta Skupaj iz stiske smo na dobri poti razumevanja, spoznavanja, iskanja rešitev, okrevanja ...," so zapisali na spletni strani Zavoda Varna pot.

IMG 2823

Na novinarski konferenci 14. julija 2010 so sodelovali Robert Štaba, predsednik Zavoda varna pot, dr. Vesna Radonjič-Miholič, spec. klin. psih, iz Univerzitetnega rehabilitacijskega inštituta RS - Soča, mag. Borut Grabrijan z Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve, mag. Ivan Kapun, vodja Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi, in mag. Bojan Žlender iz Direkcije RS za ceste na Ministrstvu za promet.


Robert Štaba je kot predsednik zavoda Varna pot in organizator konference dejal, da želimo na ta način projekt predstaviti in približati vsem, ki tovrstno pomoč potrebujejo in jim sporočiti, da v stiski niso sami: "Skupaj lahko najdemo pot k reševanju osebnih in družinskih težav, ki so nastale zaradi posledic prometne nesreče." Izkušnja prometne nesreče, v kateri se poškoduje ali umre oseba, ki nam je blizu, je namreč eden takih dogodkov v življenju, ko se lahko počutimo povsem nemočni. Za pomoč, razumevanje, pogovor se navadno zatečemo k prijateljem, strokovnjakom, duhovnikom in drugim, kjer pač pričakujemo pomoč in razumevanje v stiski. Ena od takšnih možnosti pa je dostopna tudi preko Zavoda Varna pot. Psihosocialna pomoč poškodovanim v prometnih nesrečah, njihovim bližnjim in svojcem umrlih v prometni nesreči poteka v obliki skupinskih ali individualnih pogovorov s strokovnjakom, ki posamezniku in družinam pomagajo pri lažjem premagovanju psihičnih stisk, ki so posledice prometnih nesreč.


Več o projektu Skupaj iz stiske v  predstavitvi Zavoda Varna pot  in
gradivu, predstavljenem na novinarski konferenci 


Po besedah mag. Ivana Kapuna, vodje Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi, smo policisti pri svojem delu priča številnim tragičnim zgodbam. Z osebami, prizadetimi v prometnih nesrečah, se policisti srečujemo med prvimi, saj se že na kraju prometne nesreče soočamo z osebnimi stiskami. "Ker policisti poznamo stiske ljudi, vemo, kako dobrodošel je projekt, ki ga danes predstavljamo. V policiji projekt zato podpiramo in bomo po svojih najboljših močeh ljudi seznanjali o možnosti dostopa do psihosocialne pomoči, ki jo nudi Zavod Varna pot. Obveščanje bo potekalo na policijskih postajah, pri obravnavi prometnih nesreč in ob drugih stikih z ljudmi na terenu," je dejal mag. Kapun, pri tem pa opozoril, da bi morali predvsem vsi skupaj narediti vse, da do prometnih nesreč sploh ne bi prišlo!

"V zvezi s specifiko postopkov z ljudmi v stiski smo v policiji sicer že sami naredili nekaj korakov naprej," je dodal. Skupaj s psihologi, zaposlenimi v policiji, smo namreč oblikovali program usposabljanja policistov za t. i. sporočanje slabe novice, ki se izvaja na Policijski akademiji. Vsebina programa se nanaša predvsem na sporočanje slabe novice o smrti svojcev in na delo s svojci žrtev prometnih nesreč. Usposabljanje se izvaja na Policijski akademiji in je vključeno tudi v izobraževalne programe za nove policiste. Po drugi strani pa v policiji psihosocialno pomoč zagotavljamo tudi policistom, ki so pri svojem delu priče hujšim prometnim nesrečam ali takšne nesreče obravnavajo. Namen takšne pomoči je predvsem psihološka podpora in lajšanje čustvene stiske policistom ob doživljanju stresnih, travmatičnih, neprijetnih situacij (več o psihosocialni pomoči policistom v zvočnem posnetku mag. Tatjane Bobnar, objavljenem 13. 5. 2010). Med projekti, ki jih izvajamo v policiji, je vodja Sektorja prometne policije nazadnje omenil še projekt Medvedek Jaka, ko policisti otrokom od 3. do 7. leta starosti, ki so žrtve prometnih nesreč, podarijo plišastega medvedka.

SkupajIzStiske_Plakat