Sorodne objave

 

Slovenski prometni policisti smo minuli teden poostreno nadzirali tovorna vozila in avtobuse. V tem času smo kontrolirali 4.476 tovornih vozil in 503 avtobuse, pri tem pa odkrili 579 kršitev pri voznikih tovornih vozil in 25 kršitev pri voznikih avtobusov.*

  *  V skupnih podatkih o vseh kontroliranih vozilih in ugotovljenih kršitvah niso zajeti podatki Policijske uprave Maribor, ki je enodnevni poostren nadzor tovornih vozil in avtobusov na svojem območju prestavila na 3. avgust.

lukovica4 zm

 Od vseh tovornih vozil in avtobusov, ki smo jih ustavili, je bilo 2.669 tujih tovornih vozil in 342 tujih avtobusov. Največ ugotovljenih kršitev je bilo tudi tokrat s področja preobremenjenosti vozil, prekoračitev hitrosti vožnje in neuporabe varnostnega pasu


Pri nadzoru smo preverjali, ali vozniki tovornjakov in avtobusov spoštujejo prometna pravila, predvsem predpise glede časa trajanja vožnje, obveznih počitkov in odmorov voznikov. Preverjali smo tudi psihofizično stanje voznikov, tehnično brezhibnost vozil, pritrjenost tovora, preobremenjenost vozil, ustreznost listin ter morebitne manipulacije z zapisovalnimi napravami oz. tahografi. Več pozornosti pa smo namenili tudi uporabi mobilnih telefonov za volanom in pripetosti voznikov tovornih vozil in avtobusov.

Nadzor je koordinirala Evropska mreža prometnih policij (TISPOL), tako da je potekal v večini evropskih držav hkrati. Akcijo bomo ponovili oktobra letos.