Sorodne objave

 

Slovenski prometni policisti v tednu od 24. do 30. julija 2017 po vsej državi izvajamo evropsko usklajen poostreni nadzor nad tovornimi vozili in avtobusi. 

Pri voznikih tovornjakov in avtobusov ugotavljamo kršitve prometnih pravil, predvsem predpisov glede časa trajanja vožnje, obveznih počitkov in odmorov voznikov. Preverjamo tudi psihofizično stanje voznikov, tehnično brezhibnost vozil, pritrjenost tovora, preobremenjenost vozil, ustreznost listin ter morebitne manipulacije z zapisovalnimi napravami oz. tahografi.

Matjaz Leskovar SPP UUP GPU

Zvočni posnetek izjave Matjaža Leskovarja (mp3)
iz Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi

"Neupoštevanje pravil, pa tudi nepazljivost, zmanjšana pozornost, utrujenost, še posebej v kombinaciji s poletno vročino, in posledično prepočasno odzivanje voznika, ki upravlja s 40-tonskim vozilom, vse to lahko pripelje do prometne nesreče s katastrofalnimi posledicami! Tega se veliko voznikov tovornjakov na žalost premalo zaveda. Zato vse voznike tovornih vozil in avtobusov opozarjamo, naj vozijo spočiti in v ustreznem psihofizičnem stanju. Naj bodo toliko samokritični, da se ob prvih znakih utrujenosti umaknejo in spočijejo ter šele nato nadaljujejo z vožnjo," opozarja Matjaž Leskovar iz Sektorja prometne policije.

IMG 5791

Več pozornosti pa tokrat namenjamo tudi uporabi mobilnih telefonov za volanom, ki lahko vpliva na zmanjšano zbranost med vožnjo, in pripetosti voznikov tovornih vozil in avtobusov.

3Po podatkih Javne agencije RS za varnost prometa za leto 2016 so se namreč v zvezi z neuporabo varnostnega pasu vozniki tovornih vozil in avtobusov izkazali kot najbolj tvegani vozniki v prometu. Rezultati opazovanja pripetosti so namreč pokazali, da vozniki tovornih vozil v povprečju uporabljajo varnostni pas v 67 odstotkih (potniki na sprednjih sedežih v tovornih vozilih v povprečju v 63 odstotkih), vozniki avtobusov pa v povprečju le v 36 odstotkih.

Javna agencija RS za varnost prometa voznikom tovornih vozil in avtobusov še svetuje:

  • Vedno se pripnite z varnostnim pasom! Če je voznik pripet, se ob trku zmanjša tveganje za smrt za 50 %.
  • Tako kot se pripnete za volanom, je pomembno tudi, da je vaš tovor pravilno in varno pripet. Ker veljajo za vsako vrsto tovora posebna pravila, se o njih pravočasno poučite.
  • Spoštujte omejitve hitrosti in med vožnjo obdržite ustrezno varnostno razdaljo, ta je namreč pri težjih tovornih vozilih daljša.
  • Upoštevajte predpisane čase vožnje, odmorov in počitkov, ne le zaradi visokih kazni, ampak predvsem zaradi vaše varnosti in varnosti drugih udeležencev v cestnem prometu.
  • Bodite pozorni na znake zaspanosti, kot so zehanje, pogosto mežikanje, težave z ostrino vida, nenamerno spuščanje glave itd., ter ob njihovem pojavu primerno ukrepajte - varno ustavite vozilo, privoščite si krajši spanec (15-20 min), nato popijte kavo in nadaljujte z vožnjo. Nikar se ne borite z zaspanostjo, ta vas bo premagala.

Z akcijo za večjo varnost voznikov tovornih vozil in avtobusov želimo spodbuditi voznike k doslednejšemu spoštovanju prometnih predpisov in izboljšanju varnosti na evropskih cestah. Prvi del akcije smo izvedli februarja, tretji del bo potekal oktobra letos; akcijo med evropskimi državami koordinira Tispol, evropska mreža prometnih policij.

20170719 115406 20170719 115422

Zgornji fotografiji prikazujeta primer nepravilno naloženega tovora in preobremenitve vozila. Novomeški policisti prometniki so 19. julija 2017 na mejnem prehodu Obrežje ustavili voznika tovornega vozila iz Italije, ki je z nepravilno zavarovanim tovorom ogrožal ostale udeležence v prometu, poleg tega pa je bilo vozilo preobremenjeno za kar 300 kg.

Prometna varnost - preventivni nasveti