Sorodne objave

 

Po nič kaj lepem vremenu v petek se je v soboto v gore odpravilo bolj malo ljudi. Ti so bili opremljeni in fizično pripravljeni ter z znanjem podkovani tako, kot bi vsak gornik moral biti, so bile ugotovitve dvanajstih policistov. V soboto, 7. avgusta 2010, so namreč policisti, pripadniki gorske enote, na območju Julijskih Alp, Kamniško-Savinjskih Alp, Raduhe in Pece izvedli preventivno akcijo v gorah.

IMG 9506 zm

Odkritje, da je skoraj vsak mimoidoči imel pravilno obutev, čelado, nahrbtnik z opremo ne samo za en, ampak za dva dni, in samovarovalni komplet, navdušuje vse pripadnike Gorske enote, pravi vodja te akcije in poveljnik Gorske enote, ki deluje v okviru Posebne policijske enote, Robert Kralj. Hkrati upajo, da stanje v soboto ni bilo naključje, ampak velika sprememba, ki bo trajala in ki je dokaz večletnega tudi njihovega nenehnega opozarjanja in načrtovanega preventivnega dela.

IMG_9480_zm

Obiskovalcev gora je iz leta v leto več. Vsako leto, že več let in nenazadnje še lani so policisti ugotavljali tudi vse več nesreč v gorah. Dobra novica je, da je teh letos manj.

Letos (do 6. 8. 2010) je bilo 211 intervencij (v enakem obdobju lani 224), v katerih je bilo udeleženih 185 oseb. Od tega je, predvsem zaradi plazov letošnje zime, umrlo 18 gornikov.

Zanimivo pa je, da je bilo med vsemi udeleženci, zaradi katerih je prišlo do interveniranja, 56 oseb starejših od 55 let in 10 oseb mlajših od 10 let. Prav tako je zanimiv podatek, da je bilo med vsemi udeleženci 64 nepoškodovanih. Sem sodijo primeri, ko so gorniki zašli in niso zmogli ali znali priti v dolino, poznajo pa se tudi stare poškodbe, zaradi katerih posamezniki obnemorejo.

grintovec007_zm

 Priljubljena planinska točka na Kokrškem sedlu, ki je najbolj oblegana proti večeru, ko se gorniki vračajo, je bila zaradi napovedi slabšega vremena, tj. popoldanskih neviht, občutno slabše obiskana kot ponavadi, kar kaže na osveščenost planincev.

foto2_zm

 Žal še vedno obstajajo posamezniki, ki opozoril mož v modrem ne upoštevajo. Tako je planinka kljub opozorilu glede vremena in vidni slabši fizični pripravljenosti nadaljevala pot proti Grintovcu. Skupina mladih fantov - sicer po prepričanju policistov preslabo opremljena za takšno turo - pa je bila prepričana, da bodo po do sedaj še višje zavzetih hribih zmogli zasesti tudi Mangart.