Sorodne objave

 

Čeprav se začenjajo z mrzlimi in meglenimi jutri, pa ponovno lepi, toplejši in sončni jesenski dnevi kar vabijo na izlete, sprehode v gozd, gore ali na vsaj malo višji hrib. Žal pa nesreča ne počiva. 

V zadnjih dneh smo bili policisti obveščeni o kar nekaj nesrečah v gorah (v Kamniško-Savinjskih Alpah je plezalec padel v globino in se poškodoval, v soteski Pekel pri Borovnici si je planinka zvila nogo, minuli teden je pohodnik umrl zaradi poškodb pri zdrsu z grebena po strmem skalnatem pobočju nad Kamniškim sedlom ...). Zato vse, ki se v teh dneh odpravljate v planine, ob tej priložnosti prijazno opozarjamo: pri hoji v gorah bodite posebej previdni!

Skrbno načrtujte pot, turo prilagodite svoji kondiciji, uporabljajte ustrezno opremo, hodite le po označenih in varnih poteh. Če hodite v skupini, pa izlet prilagodite najšibkejšemu udeležencu. Prav tako vam svetujemo, da hodite in plezate vsaj v dvoje, posebno pozorni pa bodite tudi pri prečenju melišč, grap, na grebenih in podobnih terenih.

Ponekod so tla spolzka, na poti pa je lahko tudi odpadlo listje, kar povečuje možnost zdrsov, ki so poleg padcev med najpogostejšimi vzroki za nesreče. Tudi svetli del dneva je že bistveno krajši, kar vpliva na dolžino pohodov. Pri gibanju v gorah naj torej veljajo osnovna pravila gorništva, pri čemer naj bo skrb za varnost na prvem mestu. 

Nasveti varno v gore2

Več preventivnih nasvetov: Nasveti za pohodnike, planince, gornike