Sorodne objave

 

Pred kratkim smo policisti končali poostren nadzor nad tovornimi vozili in avtobusi na cestah po Sloveniji. Od 14. do 20. maja 2018 smo tako v okviru mednarodne akcije Bus & Truck, ki jo je po vsej Evropi usklajevala evropska mreža prometnih policij Tispol, ustavili in preverili 3172 voznikov omenjenih vozil, pri tem pa ugotovili 559 kršitev.

DSC 7643 2011

V enem tednu smo na slovenskih cestah kontrolirali 2831 tovornih vozil in 341 avtobusov. Preverjali smo spoštovanje cestnoprometnih pravil, pozorni pa smo bili predvsem na kršitve, ki so povezane s trajanjem vožnje ter obveznimi počitki in odmori voznikov, manipulacijami z zapisovalnimi napravami (tahografi) in tehnično brezhibnostjo vozil. Preverjali smo tudi, ali vozniki tovornih vozil med vožnjo uporabljajo mobilne telefone, ki lahko zmanjšajo njihovo zbranost, in ali so pripeti z varnostnim pasom. Preverjali smo še ustreznost listin, pozornost pa smo namenili tudi pravilnemu nalaganju in pritrditvi tovora ter preobremenjenosti vozil.

In rezultat? Odkrili smo kar 559 kršitev. Najpogostejše kršitve so bile povezane z uporabo varnostnega pasu, prekoračitev hitrosti, obveznih počitkov in odmorov ter nepravilno zavarovanim tovorom.

Ob tej priložnosti znova opozarjamo vse voznike tovornih vozil in avtobusov, naj upoštevajo prometna pravila in omejitve hitrosti. Pomembno je tudi, da vozijo spočiti in v ustreznem psihofizičnem stanju, saj lahko zmanjšana pozornost za volanom večdesettonskega vozila - še posebno v kombinaciji z višjimi temperaturami in sončnim vremenom - pripelje do hude prometne nesreče. Zato primerno ukrepajte že ob prvih znakih zaspanosti: varno ustavite vozilo, privoščite si krajši spanec (15–20 minut), nato popijte kavo in šele nadaljujte vožnjo!

Več nasvetov: Prometna varnost

Preberite tudi: Med poostrenim nadzorom policisti odkrili več kršitev, voznika tehnično neizpravni vozili povezala in vlekla kar z varnostnimi pasovi! (sporočilo za javnost, 18. 5. 2018)